Rióban áll a bál

A karnevál hivatalosan csak pénteken kezdődik, de az idei riói karnevál idén más, mint az eddigiek. Ez a főpróbája a 2014-es foci vb-nek és a 2016-es nyári olimpiai játékoknak. Az első, ami szembetűnő: drákói szigorral csapnak le az utca félreeső sarkaiban dolgukat végzőkre. Olyannyira, hogy már az ünnepi előkészületek alatt megbüntettek 300 embert.

Már hetekkel a világhírű riói karnevál kezdete előtt utasították a rendőröket, hogy figyeljenek oda jobban azokra, akik nem a kihelyezett 18 ezer hordozható illemhelyen, hanem szabálytalanul, az út szélén, kapualjakban, járdákon, parkokban pisilnek. A karneváli próbák és az úgynevezett háztömbpartik során január 20. óta már 321 embert, köztük 16 nőt és három külföldit állítottak elő nyilvános helyen való vizelésért.

A különösen durva szabálysértőket megbírságolják, de a többség büntetése csak annyi, hogy kénytelen a rendőrőrsön eltölteni egy kis időt, az esetek többségében ott megvárni a parti végét. Az intézkedés bevallott célja nem a büntetés, hanem a népnevelés. A hatóságok egyszerűen véget akarnak vetni egy gyakorlatnak, amely a legtöbb panaszra ad okot a lakosság részéről. „Erre van a legtöbb panasz” – jelentette ki Alex Costa, Rio de Janeiro közrendügyi főilletékese, mélyen együtt érezve az érintett lakókkal, akiknek elegük van az átázott és bűzlő kapualjakból, autófeljárókból, járdaszegélyekből.

A szerdáig tartó karnevál alatt a rendőrökön kívül a tavalyinál kétszer több, összesen 7700 közterület-felügyelő próbálja fenntartani a rendet, fellépve nemcsak az engedély nélküli utcai árusok és a szabálytalanul parkolók, hanem a tilosban vizelők ellen is. A megerősített járőrözés része a karneválhoz kapcsolódó általános rendcsinálási erőfeszítésnek, amely egyfajta főpróbának is tekinthető a jövő évi labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os olimpia előtt.
Idén 6 millió nézőt várnak a világ leghíresebb és legpazarabb karneváljára, amely 665 millió dolláros üzletet jelent Brazília második legnagyobb városának, első számú turisztikai célpontjának.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*