Kodály Hétvége New Brunswick-ben

A New York-i Körzet sajátos hagyománya a Kodály Hétvége, ahol minden januárban összejönnek a keleti part cserkészei, hogy a magyar népzene kincseit elsajátítsák és gyakorolják.  Január 5-6 hétvégén 110 cserkész találkozott New Brunswickon, hogy ismét megtegyék ezt. 

A hétvége folyamán három korcsoportban népdalt, furulyázást, népi táncot gyakoroltak.  A legnagyobbaknál, a “ Nagy-alföld” rajban Tóth Piroska, new brunswicki karvezető tanította a fiatalokat.  A középső csoportban Dr. Tóth Ildikó, bostoni cserkészszülő foglalkoztatta a 32 “kisalföldöst.”  A legkisebbeknél, az “Ici Pici Alföld” lakósaival Stewart Ildikó játszva ismertették meg a magyarságot a népdalon keresztül.

A keleti part cserkészvezetői eljöttek segíteni.  Külön köszönet illeti fiatal rajvezetőinket Vajtay Tomit, Kozma Katát és Szöllősi Robit.  Csapatparancsnokaink néhánya is jelen voltak—Dr. Fogarasi Miklós, a bostoni cserkészek vezetője, Bányai Torda, a garfieldi fiúk parancsnoka és Vargáné Gáspár Csilla, a new brunswicki lányok parancsnoka.  Külön örömünkre szolgált, hogy a most alakuló wallingfordi csapatból is voltak résztvevők, Gál Andrással, az ottani csapatparancsnok jelölttel.

Kodály mondta, “Csak azt hívhatjuk igazán sajátunknak, amelyért igazán megdolgoztunk, esetleg meg is szenvedtünk.”  Komoly előkészületekkel talpraesettségre és türelemre tanítottuk cserkészeinket, akik mind szerepeltek a vasárnapi bemutatón.  Az ügyes zenepedagógusok kezei alatt, komoly odaadással megtanulta mindenki a szerepét. A szüretet és annak szokásait vettük témának idén.  A szüret ünnepkör népdaljait tanultuk, hiszen a magyar ember dolgos ember és a munka gyümölcsét ünnepli!  Mi is a vasárnapi bemutatónkon megünnepeltük a hétvége folyamán tanultakat!

A zene azért szép mert a különböző hangok az alkotó terve szerint összeállnak.  Különben a sok “dó,” “mi,” “szó” önálló hangokat képezne csak.  De a zenében, ezek a hangok gyönyörűen összeállnak, mind-mind saját szépségükben.  Így van a cserkész körzet programjaival is.  Csak akkor szépek az ilyen rendezvények, ha egymással lehetünk New Brunswickról, New Yorkból, Garfieldról, Bostonból, Wallingfordról és Washingtonból.  Mind-mind saját élményeinkkel, tudásunkkal találkozunk és megteremtjük magunk között a zenei és emberi harmóniát!  Ez a cserkészet egyik nagy titka!

Ha nézzük a cserkész körzetünk évi programját látjuk milyen sokoldalú embereket nevelünk fiataljainkból.  Sportversenyen testi teljesítményt érünk el.  Akadályversenyen gyakorlati cserkésztudást alkalmazunk.  Cserkészbálon megtanulják fiataljaink a palotás szokásokat és azt, hogy hogy kell szépen és magyarul udvarolni.  Szavalóversenyen megismerjük a magyar nyelv és irodalom kincseit. Kodály Hétvégén pedig a magyar zene szépségével találkozunk.  A jövő külföldi magyar nemzedékeket építjük ezekkel a programokkal.  Hogyha igazi odaadással végezzük munkánkat, akkor eleget teszünk Kodály szavainak, miközben komoly nevelési élményt biztosítunk fiataljainknak!
Jövőre tartjuk a Kodály Hétvége 20. évfordulóját!  Szeretettel várunk mindenkit!

 Marshall Tamás, Clifton, NJ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*