Rúzs és magassarok. 2.rész – Rúzs evolúció

Koós Petra Stílustanácsadó rovata

A készülődés utolsó momentumaként kecsesen magassarkúba bújtatja lábfejét, búcsúzóul még egy légies csókot lehell a levegőbe rúzstól tündöklő ajkáról, majd kacagva int egyet és merészen kilép a világba. Légtornászokat megszégyenítő ügyességgel, tíz plusz-minusz két centin egyensúlyozva lépdel a járdán, immár a kávé is kézben, finoman gőzölög… Elégedetten kortyol bele, ajkaival büszkén hagyva névjegyét a pohár szélén. Órájára néz, késésben van… Vékony bokája finoman imbolyog, ahogy határozott, sietős tempóra vált, izmai megfeszülnek, feje hátraszegeződik, hajába kap a szél… Lenyűgözött férfitekintetek kísérik a NŐ útját…

A rúzs akárcsak a magassarkú mára vitathatalanul a női fegyvertár elengedhetetlen kelléke, az idáig vezető út azonban nem csak hosszú, de valóban rögös volt. Hogyan lett évezredes történelme során az ókori asszonyok szépségtrükkje a felső társadalmi osztály kiváltsága, később a prostituáltak bélyege, majd Hollywood ragyogásának szimbóluma?! Rögtönzött világkörüli és időutazásunkon lehull a lepel a nő ajak titkairól.

Első állomásunk az ókori Mezopotámia, a civiláció és nagyon úgy fest a vörös ajkak bölcsője.
A történelem során először az itt élő asszonyok és lányok hódítottak a porrá zúzott féldrágakövek és olaj keverékéből készült anyaggal színezve ajkukat. Innen már csak egy lépés és máris Egyiptomban járunk, ahol a legendás Kleopátra, a mindent a szépségért elv éllovasaként, zúzott kármin bogarak és hangyák (!) elegyével színezte száját mély bordó színre… Valljuk be nem hangzik túl bizalom gerjesztően, de legalább garantáltan vegyi- és színezőanyag mentes megoldás.

A középkor a rúzs számára is sötét időszakot hozott, az egyház egyenesen tiltotta viselését, csak az örömlányok merészkedtek bujaságukat szájfestékkel fokozni, mígnem a legendás “divatdiktátor” I. Erzsébet angol királynő ismét divatba hozta és egyenesen a felső társadalmi osztályig emelte a szájfesték tündöklését.

A sikertörténetet azonban ugyanitt, Angliában 1770-ben törvényi akadályba botlott, sőt a vörös szájfestéket hordó nőket boszorkánypróbának vethették alá. Ezt tetézve Franciaországban egyenesen életveszélyt jelentett, ha valaki vörös rúzsban mutatkozott a forradalom idején, a piros szájat az arisztokrácia szimpatizánsaival azonosították… Míg a világ forrongott, Japánban, elszigetelten a vörös ajkak csodás, megfoghatatlan művészet kapuiként élték reneszánszukat: a gésák zúzott pórsáfrány szirmokkal festett szája megelevenedett festménnyé tökéletesítette szépségüket…

A nagy nemzetközi áttörést végül az 1900-as évek hozták meg. A szüfrazsetteknek köszönhetően a vörös rúzs a függetlenség és a magabiztosság jelképe lett, míg a harmincas évekre a szexuális vonzerő megtestesítőjévé vált. Az 50-es években a II. világháború után hollywoodban beköszöntött az aranykor… A rúzs Hollywood egy szeletkéje lett, amit minden nő meg akart kaparintani. A vörösre festett száj többé nem tabu… Vagy mégis?! Ezzel máris a rúzs-kérdés egyik legsarkalatosabb pontjához érkeztünk… Viseljen, ne viseljen a Nő (vörös) rúzst? A vélemények nem csak megoszlanak, egyenesen heves vitába torkollnak még a mai modern, “mindent szabad, minden megengedett” világban is.

Az élénkre rúzsozott száj bizony felhívás keringőre. Tudat alatt egy szimbólum, amit nők férfiak hallgatólagos megegyezéssel a szexualitással azonosítanak. A nő aki rúzst visel, ismeri és bátran használja saját vonzerejét. Mindazonáltal ne lepődjünk meg, ha a férfi, aki vörös ajkainkért bolondul nem hosszú távra tervez. A rúzs egyfajta bizalmi játék, hódítás és bizonyítás, eszköz és fegyver, ami fogalmazzunk úgy rossz kezekben hamar elsül: nagyon nem mindegy mikor, hol, mivel és legfőképpen ki viseli…

A fogas kérdés

Sokak örömére mára az egykori klasszikus vörös rúzs helyébe megannyi árnyalat lépett, ezzel együtt ugyanakkor látatlanul is veszélyes helyzetbe sodorva vállalkozó kedvű nők ezreit.
Vörös-bordó-piros között éppúgy van különbség, mint piros és piros vagy éppen pink-rózsaszín-lazac között… De kezdjük a legelején: nézzünk tükörbe és villantsuk meg legőszintébb mosolyunkat, majd tegyük fel a kérdést: “Fehér a fogsorom?” Figyelem, őszinte mosoly mellé, őszinte válasz dukál!

Sajnos a vörös rúzs csak hibátlan, hófehér fogakkal nyújt igéző látványt, ugyanis megvan az a lelombozó tulajdonsága, hogy kiemeli, sőt megsokszorozza a sárga, leszürkült tónust. Így hát, ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy az anyatermészet (vagy kedvenc fogorvosunk) igazgyöngyökkel a szánkban engedett útnak a nagybetűs életbe, könnyező szemmel, de búcsút kell intenünk a vadító vörös szájnak.

De senki ne búsuljon, a rúzs paletta végtelen, jöjjön most néhány jó tanács azoknak a Nőknek, akik szexisen, ugyanakkor méltósággal szeretnék  az arc eme tündöklő kiegészítőjét viselni!
A korall, narancs és bronzos színek általában a kreol bűrőeknek állnak jobban, míg a klasszikus vörös, bordó rúzst a porcelános, fehér bőrön, glam stílussal párosítva emelhetjük tökélyre.

A férfi tekintetet a női arcon a szemek és a száj ragadja meg…
Mivel bizonyított tény, a férfi egyszerre egy dologra tud koncentrálni. (Tisztelet a kivételenk!) Sminkelés közben ez lebegjen előttünk. Azaz vagy a szemünkre vagy a szánkra helyezzük a hangsúlyt: feltűnő rúzs mellé visszafogott szemfesték illik és viszont.

A nappali smink nem a vörös rúzsnál kezdődik. Hétköznap, irodába, munkába, de akár egy barátnős estére éppen elegendő egy leheletnyi alapozó (kozmetikusok szerint egy könnyed réteg megvédi a bőrt a szmogtól), kis szempillaspirál, esetleg szemhéjtus… Aki mindenképpen ragaszkodik a rúzshoz nappal lágy és matt színeket, visszafogott árnyalatokat vagy egy könnyedebb szájfényt érdemes választani.
Randevúra, romantikus vacsorára szintén nem ajánlott a rúzs – a férfiak számára nem vonzó egy rúzstól “ragacsos” szájat megcsókolni…
A túl sötét, drasztikus színek öregítenek – inkább élvezd ki a fiatalságodat!
A kor előrehaladtával, ha a szájzugban  és a szájkörnyékén már megjelentek az apró ráncok óvatosan bánjunk a száj sminkelésével. Hidratáló, áttetsző/színtelen készítményeket érdemes választani, ami teltebbnek mutatja a szájat, mégis elkerülhető, hogy a festékanyag zabolázhatatlanul szétfolyva utat törjön a ráncokba.

Mindig törekedjük minőségi, természetes összetevőkből készült rúzst választani
(pl. shea-vaj, kakaó-vaj, jojoba olaj vagy aloe- vera tartalmút, növényi alapanyagokból készült terméket) – a szájon át az összetevők közvetlenül a szervezetbe jutnak!

 Koós Petra

 Style of Smile Stílus- és életvitel tanácsadás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*