Egy magyar a világ legnagyobb sziklamászó találkozóján

Az Eupolisz, a Mountex, a The North Face és a Petzl jóvoltából Dummel Domonkos egyedüli magyar mászóként utazhatott Argentínába, napjaink legnagyobb nemzetközi sziklamászó találkozójára, a Petzl RocTrip-re.

A 10 éves jubileumát ünneplő Petzl RocTrip-nek ezúttal is kivételes helyszínt választottak, név szerint Piedra Parada-t, a patagóniai sivatag közepén fekvő oázist. Számtalan kanyon vörös vulkanikus sziklafalakkal, és egy monolit tömb várja a mászókat, amelyet Damian Benegas és Pablo De La Fuente mászott meg először még 19 évvel ezelőtt, amikor felrakták híres 8 kötélhosszas útjukat, a Suento Lento-t.2012 november 22-én az országot sújtó légisztrájk ellenére közel 1300 mászó vette be magát a kanyonokba, ahol sacperkábé 250 új sport- és többkötélhosszas utat nitteltek ki kifejezetten a rendezvényre.
Szokás szerint most is egy sor topmászó vett részt a rendezvényen, úgymint Dani Andrada, John Cardwell, Martina Cufar, Daniel du Lac, Charlotte Durif, Nick Duttle, Mike Fusilier, Dave Graham, Melissa Le Nevé, Florence Pinet, Jerome Pouvreau, Sean Villeneuva…, a sor hosszú, és még folytathatnánk.

Sejthető, hogy jó pár nagy mászásra is sor került, beleértve a legnehezebb út, a Dona esta Yolanda 8c első megmászását, Mike Fuselier-t iziben követte Jerome Pouvreau, miután az utat nittelő Daniel Du Lac-tól kapott néhány hasznos tanácsot.Szintén érdemes kiemelni Martina Cufar 8a+ -ig terjedő onsight-jait, amely kiválóan szemlélteti, hogy az anyaság milyen jót tesz neki.

Mostanra valószínűleg visszatért a nyugalom Piedra Parada-ba. A Petzl RocTrip-re látogató mászók elhagyták a tábort, és a szél felnyalta a lábnyomaikat a homokban. A kanyonokban már nem visszhangzik a vasak csilingelése, sem az „Allez!” és „Venga!” szavak kiálltása.

De mi maradt Piedra Parada-ban a 2012-es Petzl RocTrip után?
Domonkos épségben hazaért több mint 48 órás utazást követően. De itt vannak az emlékei: mászás a napon, mászás az árnyékban, mászás reggel, délben és este, régi haverok, új barátságok, nagy sztorizások, a kanyon felfedezése, új utak kipróbálása, onsight-ok, redpoint-ok és projektek, a csoportos Venga!-zás, fagyos napfelkelték, szivárványos naplementék, a borzasztó reggeli tejes mate tea, fürdés a jéghideg folyóban, szél, por, lovak, a több millió éves kőarcok, asado (argentin BBQ,) a jó cerveza, zene, tánc.

Említésre méltó az a 250 út is, melyek többsége a rendezvénynek köszönhetően került kiépítésre, és hogy a hely még további sok száz út potenciálját rejti magában. Igaz, Piedra Parada igen távoli úticél az európai mászók számára, a Dél-Amerikába utazóknak mégis ajánlanánk az útitervbe beépíteni egy pár nap mászást/sétát a Chubut-folyó kanyonjaiban.

 

Forrás: extrem

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*