Magyar bor mindenhol?

Korallzátonyok, leírhatatlanul szép naplementék, barátságos szigetlakók. Tobago a Karib-tenger egyik gyöngyszeme; egy valóságos kincses sziget mindazoknak, akik elbűvölő látványt keresnek a pálmafák árnyékában a fehér homokos tengerparton.  Akár egy utazási iroda prospektusának felvezetőjében is lehetnének e fent leírt sorok, ám most nem az a célom, hogy a karibi paradicsom pálmafái és kunyhói árnyékába heverészni invitáljam önöket.

Cikkem apropója, hogy a magyarok a nagyvilágban sorozatunkban bemutassak olvasóinknak egy magyar férfit, aki a Karibi szigetvilágba népszerűsíti a magyar borokat. Mióta Ferenc Tobagóra költözött kalocsaiba járnak a helyi asszonyok, matyó hímzéses terítő kerül vasárnap az ebédlő asztalra, angol szakácskönyvből készítik a magyar pörköltet, és a szigeten eddig ismeretlen magyar pálinkával koccintanak mikor Ferenc visszatér karibi családjához a szigetre. Egy olyan helyen teszi mindezt hatalmas, irigylésre méltó ambícióval  amiről azt gondolnánk, hogy minden megtalálható itt ami a boldog élethez kell, hiszen a hely enélkül is maga a földi paradicsom.

Hogy kerül a Tokaji Aszú egy karibi szigetre, és hogy kerültél te ide?
-Azt hiszem az egyetlen karibi sziget Kuba volt a kommunizmus alatt – vagy szocializmus kinek, hogyan tetszik, ahová a Tokaji Kereskedőház küldött borokat, ami ugye azért volt lehetséges mert Kuba is a nagy szocialista álom tagja volt. De ott is csak a diplomatáknak volt elérhető a bor.  Az ötlet onnan jött, hogy nekem karibi Trinidadi a párom.  Londonban ismerkedtünk meg és eljártunk mindenféle karibi bárokba, családi összeröffenésekre, ahová én természetesen Tokajit és Pálinkat vittem magammal. Az ötlet, hogy ezzel kellene foglalkozni 2010-ben egy novemberi Grenada Tobago és Trinidadi vizitünkön jött.-

Nekem ez túl egyszerűnek hangzik. Elutaztál egy csodálatos szigetre és az volt az első gondolatod, hogy “itt magyar borokat kell forgalmazni”?
-Mikor elhatároztuk, hogy  Trinidadra költözünk és megpróbálkozunk ott valamivel 8-9 év Anglia után. Természetesen én akkor is egy bőrönd borral érkeztem, aminek óriási rajongói lettek a helyi rokonok, családtagok és barátok.  A pálinkának  talán még nagyobb kereslete lehetne, mert a gyümölcsből készült likőrünket imádjak, nincs hozzá fogható termék! Sajnos forgalmazó partnert, üzlettársat Trinidadon még  nem sikerült találnom, de már ott vagyunk Puerto Ricó-n egy helyi üzletember révén, képzeld, neki  magyar  felesége van, és több szigetre kizárólagos forgalmazói jogaink vannak.

Tokajban születtél és nevelkedtél, a bor készítését szinte az anyatejjel szívtad magadba.
-Igen, Tokajban születtem, egy szőlő és borkészítő családban. Nekem nem bmx-et vettek 12 éves koromban a nagyszüleim, hanem 400 négyszögöl szőlőt. Amit 18 évesen fiatal, éretlen kamaszként, sajnos eladtam a tolcsvai Oremus borászatnak. Óriási hiba volt, most már tudom, de akkoriban nem értékeltem úgy mint mai fejjel. Nekem akkor az járt a fejemben, hogy ettől menekülni kell, mert 6 évesen már a földeken kellett segítenem a szabadidőmben még ha csak abban is , hogy ott vagyok a  szüleimmel. Egyszerűen megutáltam tokajinak lenni, a sok kemény munka miatt. S lásd, most meg ezzel szeretnék foglalkozni.

Szóval befektető vagy a szigeten?
-Nem, nem vagyok milliomos, nincsenek se száz, se tízezreim.  Én mindent  fillérekből rakok össze és abból amit a nagyszerű tokaji borászok segítenek nekem! Mindent a két kezem munkájával kell megteremtenem ! Jó lenne egy unatkozó milliomos üzlettársat találni, ha tudtok valakit kérlek nyugodtan adjátok meg az elérhetőségem.

Szerinted a Tokaji világhírű?
-A Tokaji világhírű, igen, ezt kijelenthetjük.

Kifejtenéd miért gondolod így?
-Mert magyar ember minden pontján él a világnak.  Egy borszakértő aki megfelelő iskolával pl. WSET képzéssel rendelkezik vagy borász szőlész,  tanulnia kellett erről a méltán világhírű borvidékről.  Hallották, tudják és ismerik a Tokajit. Abban viszont igazad van, hogy  az átlag borszerető ember semmit nem tud róla!

-Sajnos, nekem az a tapasztalatom, hogy ezeken az előbb felsorolt embereken, szakembereken kívül a kutya se ismeri a Tokajit, de még Magyarországot sem.  Talán Puskást meg a foci rajongok és a kivándorlások miatt az 56-os szabadságharcról sokkal többen hallottak már.  Ebben az 50 év kommunizmust és a magyar emberek lassúságát illetve, rosszindulatát, szervezetlenségét tudnám okolni. Nem tudunk vagy csak nagyon lassan tudunk fejlődni a saját hazánkban.

Ha így van ez otthon, akkor mitől lenne másképp bárhol a világban?
-Sajnos, nincs összetartás a közös cél érdekében.  Talán most alakul már  valami a fiatal feltörekvő generáció miatt.  Indulunk a versenyeken, ott vagyunk a legtöbb helyen, sikereket érünk el, de mégis valami hiányzik. Azt hiszem az erőteljes demonstrációja termékeinknek.  Nincs reklám, nincs  promóció mögötte, de ez mint mondtam szerintem nem csak a Tokajira igaz, hanem az egész országra. Sajnos  a világ borfogyasztói a száraz, könnyű borokat kedvelik, a nehéz komplex Tokaji Aszuk csak ritkán kerülnek az asztalokra. Hála a jó égnek,  próbálkozások zajlanak Tokajon ez ügyben és hatalmas száraz Furmintok és Hárslevelűk kerülnek elő különböző pincékből. Úton vagyunk, hogy egy újabb arcát mutassuk meg a borok királyának, a királyok borának! Csak így tudjuk ezt a világhírnevet ápolni és megtartani.  Az Aszú az Aszú. Nem lehet még egy olyan bort készíteni  mint a Tokajit sehol másutt, de több erőfeszítést kellene tennünk a hírnevünk megtartása végett. Jönnek a borok a világ minden pontjáról és ha nem tartjuk, nem promótálunk, elfelejtkeznek rólunk könnyen.

Mitől lesz híres egy bor?
Attól ,hogy kimagaslóan különleges borvidékről származik, kimagaslóan nagy tudassál rendelkező emberek készítik, kimagaslóan magas minőségben.  Ha mindez megvan akkor ezt meg kell szerettetni és megismertetni az emberekkel.  Így lesz híres a bor. Ma már senkit nem érdekel, hogy a francia Napkirály kikiáltotta a Tokajit a királyok borának. 90%ban nem ismerik a borvásárlók  és félve nyúlnak a magyar borhoz emiatt, illetve ha van is valahol egy két üveg Aszú 50-60 dollárért nem biztos, hogy megvásárolják, mivel nem ismeri nem tudja mi az. A borszaküzletet vezetők és  van itt olyan már elnézést a lőre szó miatt, amit orrba szájba reklámoznak és minden bormagazinban megtalálsz, de a nyomába sem ér a Tokajinak, valószínű egy kistermelő különbet keszit Tokajban. De van valamije ami nekünk nincs! Jó publikálás,  jó marketing, és kész.  Sajnos otthon azt hiszik még mindig hogy erre nincs szüksége a Tokajinak, pedig igenis van. Enélkül lezárhatjuk a boros pincéket, nem lesz több vendégünk mint az a néhány tébolyult borimádó a maga kis 4-5 palackjával. Így nem lehet híressé tenni ezt a borvidéket. Az államnak és a borászoknak össze kellene fogniuk és közösen dolgozni ezen, másképpen nem lehet híres bort csinálni manapság csak jó reklámmal és jó sajtómunkával.

Magyar bor mindenhol?
-Remélem, hogy így lesz. Januártól már elérhető néhány borászat terméke is Puerto Ricoról,  ahol mint borszakértő tevékenykedem.  Sajnos Trinidad és Tobagón még nincs üzletünk, csak rajtam keresztül a saját zsebből finanszírozott kóstolókon tudnak rendelni tőlem. Reméljük ebben az évben változni fog és lesz már trinidadi lerakatunk is.

Ez a hely, fogalmazhatnék úgy is, hogy az édes semmittevés szigete. Mivel töltöd a napjaidat ezen csodálatos helyen?  
-Egy rumgyár tulajdonosnál szoktam tevékenykedni a borszakkereskedéseiben,  illetve félre tett pénzemet kóstoltatom el Tokaji és egyéb magyar borok és pálinkák formájában!  Azért ne feledjük,  hogy Trinidadon van Rió után a legnagyobb még mindig szabadon be kapcsolódható Karnevál, ezeket megelőző Fete nevű bulik, a kora reggeli őrület a Jouvert,  különböző éttermek helyi kakaó és kávé ültetvények.  

Nem unatkozol?
– Nem, mert hatalmas rock zenei színtérrel rendelkezik Trinidad, a calypso zenekarok, a steel pan ami nemzeti hangszerük koncertjei, művészeti események, küzdő sportok, hidd el van mit csinálni , és megnézni. Ha unatkozna az ember ott vannak a gyönyörű üresen álló tengerpartok. Nem mellékesen állítólag Robinson Crusoe története is pl Tobagóról ered. Csodás mocsarak mindenféle egzotikus állatokkal,  madárleső helyek, óriás teknősök tojáslerakását lehet megfigyelni, búvárkodni, szörfözni, egy két órás repülő utakra több más szigetek és persze 6 km-re  Venezuela. Még egy halász csónakkal is megéri átmenni. Vibráló éjszakai élet, szórakozó helyek, szóval, itt igazán nem lehet unatkozni.

Az egykori gyarmati ország lakói elsősorban indiai és afrikai származásúak. Tudják, hol van Tokaj, vagy akár Magyarország?
-Akkor most eljutottunk a leghumorosabb válaszig.  Igen tudják. Legalábbis aki engem ismer, azt a soha életemben nem látott magyar zongoristát aki nem messze lakik tőlünk Tunapunaba,  egyik német borimádó vásárlóm gyermekeit tanítja zongorázni, egy magyar festőművészt aki megfestette a trinidadi karnevált.  Szóval igen, tudják. Egyetlen egy borkereskedő ismeri a magyar borokat és a Tokajit, ez pedig az akinek én is besegítek.  A többi borkereskedő “szakember” ahogy én szoktam őket jellemezni angolul professional unprofessionals, lövésük sincs a borokról,  gondolom arról meg pláne,  hogy honnan származnak.  Csak a haszon és a profit számít.

Volt valami konkrét elképzelésed, koncepciód a bor ottani megismertetésével kapcsolatban?
-Igen. Nekem óriási terveim vannak, amit a Crohn betegségem általában keresztül is húz  és lenulláz anyagilag. Emiatt nem tudott megjelenni még magyar bor Trinidadon. Viszont pont emiatt jelent meg Puerto Ricón,  mert lábadozásaim alatt Tokajban tevékenykedtem és ott ismerkedtem meg a Puerto Rico-i üzlettárssal.

Hogyan tovább?
-Helyi forgalmazókat viszonteladókat szeretnénk találni, illetve mi magunk mint forgalmazók megjelenni a szigeteken. De én nem kóstoltatom apáim, őseim borát műanyag pohárban, és nem fogok olyan embereknek regelni, hajbókolni, akik arra nem veszik a fáradtságot  hogy elolvassák, utána járjanak mi ez a Tokaji ha még nem ismerik. Ez a bor a magyarságom, személyes támadásként kezelem, ha valaki nem tiszteli!

-Szeretnék egy bisztrót elkezdeni ahol magyar borok lennének pezsgőkkel és magyaros jellegű ételekkel. Tudom hülyeségnek hangzik, főként mi magyarok vagyunk ezzel így amikor ezt elmondom otthon, hogy a karibi tengeren akarok nyitni egy magyar bisztrót.  De erre azt mondanám ha Trinidadon járnak nézzenek meg egy hú áru részt a bevásárló központban: tömve van lengyel termékekkel.  Nekik megéri?

-Én fontosnak érzem ezeknek a boroknak a helyi gasztronómiába való beillesztését, főként a nagy vörösöknek  mint pl Egri Bikavér vagy ha már Tokaji a téma, akkor a Tokaji különlegességnek, Szamorodni – hatalmas kedvenc, kései szüretelésű borok és ugye az Aszúk.

A tokaji aszú benne van a gyógyszerkönyvben, mint a vashiányt gyógyítani hívatott vasbor.De csodák, és varázslatok nincsenek, mi a titok?
-A titok a terroirban – tehát a termő területben, rejlik és a botritisz gombában Tokaj esetében.  Ne feledjük  hogy óriási táptalajjal rendelkezik Tokaj Hegyalja,  vulkanikus alapon,ezer arcú termő terület van és  ezer arcát mutatja a borban is. Nézzük a mádi területet, kb 150 különböző ásványi anyagokkal bővelkedik, és ez mind jelen van a szőlőskertekben is. Ez  mind visszaköszön a szőlőben és a borokban. Tudjuk ,hogy régóta használnak szőlőt és bort egészségügyi céllal az ókortól kezdve, a Tokaji ebben is különleges. Sokáig elmegyógyintézetekben is adagoltak botritiszes borokat a betegeknek. A botritisz jótékony hatását a mai napig nem tudják, sokan alkalmazták illetve ezért is árulták gyógyszertárakban köszvény,  gyomor problémák  mentális problémák ellen, és a lista végtelen.

A karibi szigetvilág ízei híven tükrözik a szigetek kultúráját?
-Természetesen, óriási ízvilággal rendelkeznek ételeik . Ugye rengeteg különböző kultúra egyesül itt, konyhájuk ízeiben az afrikai, francia kreol, kelet- indiai, kínai és különböző európai ízek keverednek. Ezek egyesülése és összhangja egy különleges gasztronómiai utazásra tudják vinni az embert. A Karibi nemzetek nagyon kevertek. Trinidad 37 nemzet gyermekeiből áll, tehát gasztronómiájuk gazdag és az ízek hihetetlenül vibrálóak, élettel telik, csak úgy mint a boraink.

 Hogy illeszthető az afrikai és európai hatások keverékébe a Tokaji aszú?

-Az élet  az erő, és a szerelem hármas kapcsolódása mind az ételekben, mind a borokban megtalálhatok. Mint a sok szenvedés, keserűség és szabadság utáni vágy, tehát könnyen beilleszthető.  Történelmünket ismertető interaktív borkóstolásokat szervezek, ahol helyi ételek kulturális, művészi dolgokat vonok be, ismertetve hazám és a Tokaji történelemét. Eddigi tapasztalataim szerint nem tudják felfogni, hogy nekünk 1100 éves múltunk van. Mikor a vérszerződést a törzsek egyesülését az Európába bejövetelünket ismertetem, hát mintha gyerekeknek olvasnál fel meséket, úgy hallgatják. Ezeknek a fekete embereknek az őseit 300 éve rángatták, rabolták el az afrikai kontinensről. Semmit, vagy nagyon keveset tudnak magukról honnan származnak és hogyan kerültek ide. Számukra ez hihetetlen, érdekesség és történelmünket ismertetve rokonszenvet látok felcsillanni szemükben.  

-Ha a tokajiról beszélek, én a magyarságomról beszélek. Az üveg bor nem elvenni jött a karibi tengerre, hanem hozzáadni valamit. Egy csöppnyi nép aromája és íze van a palackban, ami képes tűzbe hozni a szívet, életet lehelni a lélekbe és táncba vinni a testet!

Arrafelé az alkohol egyetlen szinonimája a rum, milyen a fogadtatása a magyar hungarikumnak?
-A következő szokott történni mikor visszatérek a családhoz, barátokhoz vagy munkatársakhoz :- Ferenc, de jó ,hogy megérkeztél pálinkát hoztál? Mikor főzöl gulyást a borokkal?

-Ehhez persze hozza tartozik, hogy én elmesélem mondáinkat, történelmünket miközben kóstolunk, tehát adok nekik valami pluszt, valamit álmodozni miközben Tokaj nektárjai vágyakat, érzelmeket és gondolatokat ébresztenek bennük. Ilyen bort ilyen italt mint a pálinka még soha nem kóstoltak.  Valószínű az, hogy én beszélek hozzájuk ismerve a kultúrájukat bele fonom az ő ételeiket is, de ez a két dolog elragadja, magával viszi őket egy másik világba, amiről soha nem hallottak vagy ízlelték meg.

Mesélj nekünk egy kicsit az ott élő emberekről. A feleséged családja hogy fogadott téged?
-Szerintem az én családom küzdött ezzel jobban, hogyan fogadjanak el egy fekete nőt a családban.   Mivel a karibi tengeren előfordul,  hogy a fehér fiúnak van fekete unokahúga,  kínai nagybácsikája van akinek kelet- indiai a felesége.  Egy jamaicai nőt vettem el feleségül.  Ő volt az első nejem, az apukája életében én voltam az első fehér ember akivel kezet fogott. Emlékszem, éppen telefonon beszélt vacsora közben, ő egyébként  raszta volt, nem szerette a fehéreket  a rabszolgaság miatt. Miután megtudta, hogy Ferenc Puskás népéből vagyok és magyar, tudta, hogy én nem abból a népből származom aki ezért hibáztatható.  Ha azt mondom, hogy ez még mindig egy rang ha fehérbőrű ember kerül a családba, akkor nem hazudok.  Érdekes, hogy a színes bőrű rokonok mind a fehér gyermekáldást várják, míg otthon szüleim  fekete babára vágynak!

-Jelenlegi párom Trinidadi, az ő családja egy felsőbb osztálybeli fekete család. Édesapja a legfelsőbb rendőri beosztott helyettese volt egészen nyugdíjazásáig. Egyetemeken tanított Trinidadon, anyósjelölt pedig az első karibi lovasrendőrnő.  Szóval nem volt probléma,  igaz addig csak amíg meg nem láttak a rokonok a sok tetoválást a testemen.  Amikor észre vették rajta a sok tetoválást, akkor egy kicsit megijedtek, hogy talán ördög hívő vagyok vagy valami szektás!  

-De a mai napig imádnak,  mindenkinek van kalocsai és matyós inge, asztalterítője,  Tokajban termett fűszerpaprikával főznek, pick szalámit esznek, kolbászokat, gulyást pörköltet főznek, mert szinte mindenkinek vittem magyar receptkönyvet angolul.

Vannak olyan szokások a mindennapokban ami egy európai ember számára furcsa?
-A lassúság.  Nem kapkodnak, nem idegeskednek,  süt a nap és szakíts le egy mangót,-mondják a helyiek.   Mindennapi szokásaikban nem igazán különböznek tőlünk.  Én legalábbis nem vettem észre.

Mi az ami a legjobban tetszik itt neked?
-Nem kell a nyáron félre tett pénzed fűtésre költened novembertől márciusig! Ez igen előnyös tud lenni az életben. A gasztronómia  a kultúrájuk a karnevál  a calypso zene, a tengerpartok, és az emberek. Ez maga a földi paradicsom!

 Mi az ami a legjobban hiányzik Magyarországról?
-A szüleim. A pulim, bár reméljük betudjuk hajóztatni, a Tokaji borvidék dimbes -dombos tája, és a Tisza illata!

 Gaál Rita / Amerikai Hírújság

Magyarok a nagyvilágban című sorozatunk következő riportjában még Tobago szigetén maradunk, és Nagy Endrével beszélgetünk aki úgy ismeri a szigetet, mint a saját tenyerét. Hogy honnan? Kövesse riportsorozatunkat és a következő részből ön is megtudhatja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*