Olvasóink kérdésekkel rohamozták meg a las vegas-i fitness gurut

Szőke Mariann tanácsadó rovatában válaszol olvasóink kérdéseire:

Mennyire lehet hinni a futópadok pulzusmérőinek, és mennyire lehet
pulzusmérő nélkül is jól beállítani valakinek az edzéstervét?

-A  markolati pulzusmérők kb. 8-10%-os eltéréssel mutatják a pulzust.  Pontos pulzusmérésre a mellkasövi pulzuspánt az ajánlott.  Fontos azonban, hogy a pulzusmérő pánt kompatibilis legyen a futópaddal. Mivel a futópad folyamatosan érzékeli a futó pulzusát, a mérés ezáltal pontos.

-Ha nem szeretnél  bonyolult számolásokba merülni, és folyamatosan mérni a pulzusodat az edzésed alatt, akkor azt javaslom, hogy figyeld meg az erőnléti állapotodat. Ha futás alatt még képes vagy erőfeszítés nélkül beszélni, és természetesen venni a levegőt, akkor biztosan nem érte el pulzusod a maximális pulzusszámot, vagyis bizonyosan minden rendben van, és nem terheled túl a szervezeted. Ha kapkodva veszed a levegőt, és nehezedre esik a beszéd, akkor már a maximális pulzuszám körül jársz.  Érdemes edzés előtt megmérned a pulzusodat, ezt pulzusmérő óra nélkül a nyaki ütőéren tudod megtenni (egy teljes percig figyeld és számold a pulzusodat).  Érdemes megmérned edzés közben – akár többször is – a pulzusodat. Egy 30 év körüli nőnek 110-130 közötti munkapulzus az ideális.

Mit egyek mozgás előtt, illetve ajánlott-e enni bármit is?
-Íme az örök kérdés, együnk vagy ne együnk edzés előtt? Nagyon fontos, hogy éhesen ne sportoljunk. Ha szervezetünket nem töltjük fel megfelelő minőségű és mennyiségű „üzemanyaggal”, akkor annak bizony szédülés, rosszullét, akár ájulás lehet a következménye. /Jómagam is találkoztam már ilyen esettel./ Arra is figyelni kell azonban, hogy ne tömd tele a hasad közvetlenül edzés előtt, mert az szintén nem hat kedvezően a szervezetedre. Az ideális, ha sportolás előtt kb. másfél órával étkezünk, akkor is egy könnyű fogást, lehetőleg könnyen felszívódó szénhidrátokat, mint például a teljes kiőrlésű kenyér light pulykafelvágottal, vagy grillcsirkés saláta, esetleg zöldségköret barna rizzsel.

Hogyan lehet a futással fogyni, inkább sokat fussak és lassan, vagy inkább lihegésig pörgessem, de nem kell olyan sokat?
-A futás intenzitása nem áll egyenes arányban a fogyás mértékével. Gondold át, melyik tűnik hasznosabbnak: ha teljes erővel lefutsz 500 métert, vagy kocogsz 3 kilométert. Vajon melyikkel égetsz el több kalóriát? Hiába a magas intenzitás, ha szervezeted hamarabb kifárad, mint hogy elérte volna a célját, vagyis nem tud átállni a zsírból történő energiavesztésre.  Hiába a magas intenzitás, ha szervezeted hamarabb kifárad, mint hogy elérte volna a célját, vagyis nem tud átállni a zsírból történő energiavesztésre.  Tehát válaszd a kocogást, és a hosszabb edzésidőt.

Mit kell tudni az L carnitinről? Valóban segít a zsírégetésben?
-Az L-karnitin egy aminosav származék, az emberi szervezet által is elállított, természetes anyag. Vizsgálatok  igazolták az izomsejtek működésére gyakorolt hatását, valamint  az idegrendszer és a szívizom megfelelő  működésének fenntartásában játszott nélkülözhetetlen szerepét. Legfőbb szerepe a zsírsavak elégetésében és a sejtek membránjának védelmében van. Az L-karnitin főleg hús- és tejtermékekben fordul el. A napi szükséglet 250-400 mg, ennek töredékét képes az emberi szervezet szintézissel elállítani, ezért fontos hogy a többit táplálékkal vagy táplálék-kiegészítőkkel pótoljuk. L karnitin italok, kapszulás számos formában fordulnak elő, szinte az összes táplálék kiegészítő cég forgalmazza őket.

Szeretnék hasból fogyni, bár nincs jelentős túlsúlyom. Azt hallottam, ha kifejezetten hasizom erősítő gyakorlatokat csinálok, attól csak nagyobb lesz a hasam. Milyen gyakorlatok ajánlottak?
Sajnos kizárólag felülésekkel, hasizomgyakorlatokkal – pláne, ha nem koncentrálsz a gyakorlatra – nem lehet szép, szálkás hasat, és karcsú derekat kialakítani. Természetesen a felülések és a hasizomgyakorlatok formálják a hasat, de muszáj beiktatni megfelelő pulzusszámmal végzett cardio mozgást is. Fontos a diéta is, hiszen ha nem követed az egészséges étkezést, akkor soha nem lesz olyan hasad, amire vágysz. Sajnos bizonyított tény, hogy a diéta legalább 50-60%-ban számít, és 50-40%-ban a mozgás. Nagyon fontos még a megfelelő folyadékfogyasztás (víz, gyógytea) is.

A hasizom erősítő gyakorlatoktól nem lesz nagyobb a hasad, de ha azokat nagy súlyzókkal végzed az valóban izmokat építhet a deréktájra, amit gondolom nem szeretnél. A súlyzókkal végzett hasizomgyakorlatok helyett a koncentráció sokkal fontosabb.

Szőke Marianna
Certified Personal Trainer, Pilates Master Trainer,
Yoga Instructor, Nutritionist and Wellness Consultant,
Fitness Model

Body ‘n’ Soul Wellness Academy
Las Vegas, NV
Website: www.body-soul.us

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.