Új stábfőnök a Fehér Házban

Eddigi helyettes nemzetbiztonsági tanácsadóját, Denis R. McDonough-t nevezte ki pénteken a Fehér Ház új kabinetfőnökévé Barack Obama amerikai elnök.

Obama jelentős kormányátalakítással kezdi meg második elnöki ciklusát, beiktatása után rögtön aláírta a jelölést kabinetjének több posztjára. A külügyminisztérium élére Hillary Clinton helyére John Kerryt, a szenátus külügyi bizottságának demokrata elnökét, korábbi elnökjelöltet javasolja, a Pentagon vezetője pedig Chuck Hagel volt nebraskai republikánus szenátor lehet Leon Panetta helyett, ha a szenátus jóváhagyja az elnök választottját. Timothy Geithner pénzügyminisztert Jack Lew, a Fehér Ház távozó kabinetfőnöke válthatja, akinek helyére viszont az elnök jelenlegi helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója, Denis R. McDonough kerül.

Az elnök “nagyszerű barátnak” nevezte McDonough-t aki lapértesülések szerint Obama “talán legközelebbi külpolitikai tanácsadója”. Az elnök a jelenlegi fehér házi stábfőnököt, Jacob J. Lew-t a pénzügyi tárca élére jelölte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*