Betiltanák a félautomata fegyvereket Amerikában

A félautomata fegyverek forgalmazására vonatkozó tilalom újbóli bevezetésére és a tíznél nagyobb kapacitású tölténytárak betiltására vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be az amerikai szenátusban csütörtökön Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor.

A Feinstein által javasolt tilalom 158-féle, cserélhető tölténytárú fegyverre terjedne ki, közöttük olyanokra, amilyenekkel a december 14-i newtowni mészárlást is elkövették. A connecticuti városban egy ámokfutó 27 embert gyilkolt meg, köztük 20 kisiskolást. A jogszabály nem érintené a már megvásárolt fegyvereket, és 2258 modell esetében a sport- és vadászfegyverekkel is kivételt tenne.

A félautomata fegyverek forgalmazásának és a nagy kapacitású táraknak a tilalma része annak az átfogó, 23 elnöki rendeletet is tartalmazó intézkedéscsomagnak, amelyet Barack Obama a fegyveres erőszak visszaszorításáért kezdeményezett. A programnak része a fegyvervásárlók háttérellenőrzésének tökéletesítése és a mentális egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés biztosítása is szerepel.

A félautomata fegyverek forgalmazására vonatkozó tilalom, amely tíz évig volt érvényben, 2004-ben járt le. Becslések szerint az Egyesült Államokban 250-310 millió lőfegyver van magánkézen. Feinstein, aki csütörtökön demokrata törvényhozók és rendőrök társaságában ismertette a törvényjavaslatot, elismerte, hogy nehéz küzdelem elé néz, amit azonban érdemes megvívni. Az amerikai lőfegyverlobbi legjelentősebb erejének tartott Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NSA) csütörtökön azzal vádolta meg Dianne Feinsteint, hogy “megpróbálja évtizedekre eltiltani a törvénytisztelő polgárokat a fegyverektől”.

Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön a Google+ Hangout felhasználói által interneten feltett kérésekre válaszolva kifejtette, hogy a kormányzatnak a fegyveres erőszak visszaszorításáért tett kezdeményezései a fegyvertartás biztonságának erősítését, mintsem annak korlátozását szolgálják.

Eközben  Steve Toth magyar származású, republikánus képviselő által beterjesztendő, úgynevezett lőfegyvervédelmi törvény értelmében Texasban érvénytelennek tekintenék azokat a szövetségi intézkedéseket, amelyek értelmében visszaállítanák a félautomata fegyverek vásárlásának tilalmát vagy korlátoznák a tölténytárak befogadóképességét. “Ha egy szövetségi tisztségviselő Texasba jön, hogy érvényt szerezzen egy szövetségi kormányzati utasításnak, akkor az a személy büntetőeljárás alanyává válik” – jelentette ki Toth a WOAI rádiónak.

Steve Toth, aki a fegyvertartást korlátozókat csukná be

Steve Toth elképzelése szerint mindazokra, akik megpróbálják betartatni a jövőbeni szövetségi fegyverkorlátozást, 50 ezer dollárig terjedő bírságot és 5 évig terjedő szabadságvesztést lehetne kiszabni. A képviselő a törvényjavaslat beterjesztése előtt konzultálni kíván még az állam republikánus főügyészével, Greg Abbottal, aki maga is kilátásba helyezte, hogy szembe akar helyezkedni a decemberi newtowni vérfürdő nyomán életbe léptetendő a szövetségi intézkedésekkel. “A mi felelősségünk, hogy ellenálljunk, ha Obama király megsérti a törvényeket” – nyilatkozott Steve Toth.

A képviselő törvényjavaslata várhatóan összeütközésbe kerül majd az amerikai alkotmánnyal, amelynek a szövetségi jogszabályok primátusáról rendelkezik az állami szintűekkel szemben. Az alaptörvény második módosítása értelmében ugyanakkor “nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani”. Wyoming után Texas a második olyan amerikai állam, amelyben komolyabb formában felmerült, hogy iktassák törvénybe a fegyvertartásra vonatkozó szövetségi jogszabályok és elnöki rendeletek alól való mentesség elvét.

Barack Obama elnök szerdán ismerteti, hogy milyen rendeletekkel kísérel meg gátat szabni a fegyveres erőszak terjedésének. Az államok közül elsőként kedden New Yorkban szigorították a fegyvertartásra vonatkozó előírásokat és mintegy 10 másik állam vett fontolóra hasonló lépéseket.

 

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*