Azon dolgozom,hogy a világon egyedülálló kultúrkincsünket továbbadjam

Célul tűztem ki a magyar nyelv ápolását, tanítását, hagyományaink, kultúránk megőrzését. Nagy a hátrányunk a magyarországi gyermekekkel szemben.

Floridában nincs népzenekar és nincs férfi táncoktató sem. Mégis minden erőmmel azon dolgozom, hogy ezt a világon egyedülálló kultúrkincset, a mi Örökségünket” továbbadjam az utánunk következő generációk számára. -mondja Varga Ottilia a Napraforgók néptáncegyüttes megalapítója Floridában.

A Napraforgók Táncegyüttes 2011 aug.7-en kezdte meg működését  A csoport jelenleg 30 főt számol (Pici Napraforgók 10/12 fő 2-3 evések valamint a nagycsoport 16/18 fővel 5-8 évesek . A csoport tagjai mind magyar ill. magyar származású (vegyes házasságból született) gyerekek. Sokan közülük meg ha tudott is valamelyest magyarul-megszólalni nem akart.Alig több mint 1 év után elmondhatom,hogy ezek a gyerekek énekelnek,verset mondanak és nem utolsó sorban tancolnak.

Nagyon büszke vagyok rájuk;lelkesen,rendszeresen járnak próbákra,ami persze a szülök kitartásának és támogatásának is nagymértékben köszönhető. Működésünk ideje alatt nemcsak csoporton belül szervezünk műsorokat,de pl. a sarasotai Kossuth Klub felkéréséré is többször fellépünk,szerepelünk a több ezres látogatottságot számláló sarasotai Magyar Fesztiválon a sarasotai magyar Orvoskongresszuson; legutóbbi felkeresünk a sarasotai Incarnation Church Etnikum Fesztiváljára szól,ahol mi képviseljük Magyarországot.

A tavalyi év munkáját 2012.jun.9-en egy másfél órás jubileumi műsorral zártuk a Venice-i Magyar Ház színpadán több mint 200 fős nézőközönség előtt. Ezen a műsoron az Életfa zenekar (New Brunswick) muzsikalt nekünk. Feladatunk,hogy az Amerikában élő magyar,ill. magyar származású gyermekek megőrizzék és újratanulják a magyar nyelvet, ezáltal eljusson hozzájuk a néphagyomány tisztelete a népzene néptánc szeretete. Célunk az “Örökség” ápolása és a magyarságtudat megőrzése.

-E nemes célt szem előtt tartva 2013. marc 9-14 (tavaszi szünet  néptánc népzenei és kézműves tábort szervezek,ami első lesz itt,Florida államban.  Gyermekeket és felnőtteket valamint más nemzetiségeket várunk nagy szeretettel. A tábor különböző szervezetek és magánszemélyek jótékony célú adományaiból jön létre. Minden támogatóra szükségünk van.

Óriási örömömre szolgál,hogy a tábor zenekari kíséretét valamint népzenei oktatását az idén 30 éves Bartok Béla és Pilinszky  emlékdíjas Hegedűs Együttes vállalta, Hegedűs Zoltán zenekar alapító, Kodály Zoltán díjas népzenész vezetésével. A zenekarnak szinten tagja,a Kecskeméten megrendezett 2007-es Országos Prímásverseny akkori győztese  Hegedűs Máté is.

A gyermekprogramot  Ertl Péter (Honvéd Táncegyüttes egykori (20 év  szólótáncos,  Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt  Polgári szolgalat a Művészetekért Kitüntetés, 2013 januártól Nemzeti Táncszínház igazgatói poszt). Valamint Dobi Andrea (Kodály Táncegyüttes,Montreal, Kanada) vezetik ,akik több mint 20 éve oktatják a kanadai Cifra tábor gyermekeit. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a táborvezetői posztot Ertl Péter tölti be. Péter irányítása alatt kiváló, szakmailag a legmagasabb szintű oktatás folyik majd a táborban.

A felnőtt tánctanítást Lukács László és Lukácsné Harant Eszter vezetik (Magyar Állami Népi Együttes táncosai, (jelenleg a Kecskemét Táncegyüttes és az izsáki Sárfehér Gyermek Tánccsoport vezetői). Mindketten a “Népművészet Ifjú Mesterei” állami kitüntetés birtokosai és elnyertek a “koreográfiai Nívó Díjat” is. Lukács László tagja a magyarországi gyermekmozgalmat összefogó “Örökség Népművészet Egyesület-nek” és a Martin György Néptáncszövetségének. A Kecskemét Táncegyüttes 2012. novemberében elnyerte a Bács-Kiskun “Megyei Prima Díjat” is.

Meghívott oktatóink aktív résztvevői a magyarországi néptáncmozgalomnak,  és magas szintű tudásukkal emelik, támogatják a tábor minőséget és eredményességet. A tábort követően (márc 14.)  ünnepi műsort szervezünk az 1848 Marc.15-i Forradalom és Szabadságharc emlékére, melyet a 260 főt befogadó Glennridge Performing Art Center színpadán mutatunk be. (7333 Scotland Way,Sarasota,FL  34238).

Az előadáson fellepnek a Hegedűs zenekar,valamint az oktató táncosok és a Napraforgók Táncegyüttes. Ünnepi beszedet mond: Dr Gergátz J István (Tiszteletbeli Konzul, Sarasota) és Kisvarsányi Éva (Elnök ,Kossuth Klub, Sarasota) Jelenleg megbeszéléseket folytatunk a washingtoni Magyar Követséggel,  hogy a Magyar Nagykövetség épületében a Hegedűs zenekar és a táncoktatók Márc.15-én ünnepi műsor kereteben fellepjenek, majd táncházzal zárják az előadást.

Hiszem, és vallom,hogy ez a megmozdulás egy mozgalom kezdetet jelentheti,egy olyan amerikai államban,ahol jelentős a magyar lakosság létszáma, ahol létszükséglet a gyermektánccsoport életben tartása, a népzenei és néptánctábor évenkénti megrendezése. Célul tűztem ki a magyar nyelv ápolását, tanítását, hagyományaink, kultúránk megőrzését. Nagy a hátrányunk a magyarországi gyermekekkel szemben. Floridában nincs népzenekar és nincs férfi táncoktató sem. Mégis minden erőmmel azon dolgozom,hogy ezt a világon egyedülálló kultúrkincset, a mi “Örökségünket” továbbadjam az utánunk következő generációk számára.

Tisztelettel:
Varga Ottilia (Napraforgok Hungarian Folk Dance Ensemble,Inc.)

 

Amihez az olvasók segítségét kérjük:  Szervezési költség finanszírozása.

TÁBOR ÖSSZKÖLTSÉGE: kb.: $35.000 (Mo-i oktatók repülőjegye, ügyvédi költség, tiszteletdíjak, táborhely bérlése, színházterem bérlése, kézműves foglalkozás anyagköltsége,stb…) A sarasotai Kossuth Klub,mint “non- for profit organization” felajánlják, hogy szervezetükön keresztül,mint céladományt eljuttatják számunkra a szponzori összegeket amely az adóból 100%-ban levonható.

-Hungarian American Cultural Association,Inc.
The Kossuth Club
P.O.Box 19774,Sarasota,FL 34276
A tiszteletteljes adományokat “Napraforgok Camp” névre fogadjuk.
Segítséget, támogatását hálás szívvel köszönöm!

Információ és elérhetőség:
Varga Ottilia
1731,Hillview str
Sarasota,FL.,34239
USA
E-mail: vargaotti@hotmail.com
Mobil tel.szam: (610)888-8022
Website:www.sarasotafolkdancecamp.org
FB:Sarasota Folk Dance&Music Camp/Napraforgok
FB EVENT:Napraforgok Hungarian Folk Dance & Music Camp
Website:www.napraforgok.org
FB:Napraforgok Tancegyuttes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*