Az amerikai pite napja

“Today national pie day” Ma van az amerikai pite napja. A magyar háziasszonyoknak az almás pite egyszerű, klasszikus süteménynek számít. Bár azt tartják, hogy az Apple Pie “őshazája” Amerika, az angol telepeseknek köszönhető, hogy ma, az American Pie Council, merthogy ilyen is létezik, 231 féle  pitét tart nyilván.

A pitét már az ókori rómaiak is előszeretettel készítették, ők vitték hírét Európa szerte. Az első pite recept szerint a pite tésztáját rozslisztből készítették, kecskesajttal és mézzel töltötték. A hússal töltött piték a 12. században Angliában jelentek meg először. A gyümölccsel töltött pitét az 1500-as években készítették, nem meglepő, hogy az első cseresznyés pitét pl I. Erzsébet királynő részére sütötték.

Amerikába az első angol telepeseknek köszönhetően került az illatos, finomság az asztalra, amit a kezdetekben hosszú, keskeny tepsiben sütöttek. Az évek során a pite mára a leghagyományosabb amerikai desszertté vált. Hosszú évek alatt szinte az amerikai kultúra része lett, amit mostanra egyszerűen csak így neveznek: “as American as apple pie.”

Ahogy mi magyarok mondani szoktuk “ahány ház annyi szokás” teljesen igaz a mondás az amerikai pitére is. A keleti-parttól a nyugati-partig a legkülönbözőbb módon és ízesítéssel készítik a nemzet pitéjét. Hogy mi különbség lehet pite és pite között? Például a töltelék. Nem mindenhol almával töltik a pitetésztát, a texas-i Bluebonnet Cafe-ban pl ahol a helyiek szerint a legfinomabb pitét sütik egész Texasban, cseresznyével töltik a süteményt.

Ahogy nálunk magyaroknál, úgy Amerikában is biztosan minden családban megvan a nagymama féltve őrzött almás pite receptje. Bár ilyen titkos recepthez nem jutottunk hozzá mi sem, egy amerikai háziasszony megosztotta velünk saját receptjét, melyet minden évben hálaadás napján és a National Pie Day-en családja nagy örömére elkészít.

Almás pite, eredeti amerikai recept alapján

Hozzávalók: Tészta: 300 g liszt 1 evőkanál cukor 1 csipet só 175 g puha vaj 6 evőkanál (jeges) víz Töltelék: 1 kg alma 115 g cukor 50 g barna cukor 2 evőkanál liszt 1 citrom, leve és héj 1 csipet szerecsendió 1 csipet fahéj.

Elkészítés: A tésztához összekeverjük a cukrot, lisztet, sót, a puha vajat. Ezután annyi jeges vizet teszünk hozzá, amíg összeáll a tészta. Ezután hűtőbe tesszük. Az almákat kimagozzuk, meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk. Leöntjük a citrom levével. A cukrokat, szerecsendiót, fahéjat lisztet összekeverjük egy tálba összekeverjük és hozzáadjuk az almát. Kivajazzuk a 24 cm átmérőjű pie/torta-formát. A tésztát elfelezzük. Egyik felét kinyújtjuk és a formába tesszük (a szélét is “kibéleljük” a tésztával).

Ezután hozzáadjuk az almákat, úgy hogy középen több legyen. Ezután a maradék tésztát is kinyújtjuk és 1,5 cm széles sávokat vágunk. Ezeket rácsosan rátesszük az almatöltelékre. A végét hozzányomkodjuk a szélen lévő tésztához. 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 60-75 percig sütjük, amíg a tészta rács szép barna nem lesz. Tanácsok: Langyosan tálaljuk. Nagyon finom, ha kis diót is teszünk a töltelékbe, de anélkül is szuper. Egyszerű elkészíteni. Kalóriatartalom: 225 kcal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*