First Ladyk és a divat

A First Lady-k állandóan előtérben vannak, nyilván ebből kiindulva kifogástalanok akarnak lenni minden helyzetben, hisz a nemzetet képviselik.

Múzeumban láthatók Washingtonban a First Lady-k báli ruhái, közöttük az a palakék kreppselyem estélyi, amelyet Eleanor Roosevelt viselt 1933-ban a férje beiktatásán, valamint Michelle Obama kristálygyöngyökkel díszített fehér selyem öltözéke.

Az estélyi öltözékek néha az országot is szolgálták. Az eleganciájáról ismert Lou Hoover például, akinek elsőként jelent meg fényképe a Vogue című francia divatlapban 1929-ben, pamutból készült estélyit viselt az amerikai textilipar népszerűsítésére. Vele ellentétben Frances Cleveland 1895-ben Párizsban a Doucet-nál vásárolt ruhát, Edith Wilson pedig a húszas években a Worth-házat és a fekete ruhákat részesítette előnyben.

A beiktatási ceremónia egyik legfontosabb kérdése sokak számára nem az volt, vajon mit mond majd az elnök a beszédében, hanem hogy mit visel a first lady az ünnepségen.

Michelle Obama halszálka mintás sötétkék kabátját Thom Browne tervezte, a kabáthoz viselt elegáns öv és kesztyű J. Crew kollekciójából származott, a nyaklánc és a fülbevaló pedig Cathy Waterman műhelyéből került ki. A csípős washingtoni időben a first lady Reed Krakoff-csizmát húzott, és a tervező alkotta azt a rövid kék kardigánt is, amely a kongresszusi vezetők Barack Obama tiszteletére rendezett ünnepi ebédjén volt rajta. A beiktatási ünnepségek után a ruhák és a kiegészítők a Nemzeti Archívumba kerülnek – közölte a first lady hivatala.


Az elnöki feleségek ruhaválasztása komoly hatással lehet egy tervező vagy egy márka iránti kereslet megélénkülésére. Michelle Obamának a 2009-es első beiktatási bálon viselt fehér sifon ruháját megálmodó fiatal divattervező, Jason Wu is így szerzett tekintélyt magának. Az is nagy feltűnést keltett, amikor a first lady a napokban változtatott hajviseletén, és frufruval jelent meg. “Szeretem a frufruját. Jól néz ki… Persze ő mindig jól néz ki” – reflektált az elnök a felesége új hajviselete körüli felhajtásra.

Az elnökné megjelenése és öltözködési stílusa nemcsak az emberek, hanem a divatszakma képviselőinek a szemében is elegáns és megnyerő. “Az ikon nagy szó, alkalmasint sokszor le is járatták már, de szerintem vele kapcsolatban igazán indokolt a használata – jelentette ki Steven Kolb, az Amerikai Divattervezők Tanácsának vezetője Michelle Obamát méltatva. – A munka, ami végez, és önmaga mint nő igazi ikonná teszi” – fűzte hozzá.

Amerikai Hírújság/Newsee

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*