A nagy juharbotrány

Nem vált ugyan vezető hírré, de a napokban körbejárta a netet az a kissé mókás-kissé kínos rövidhír, miszerint Kanadában nagy bakit követtek el, ugyanis az újonnan kiadott kanadai papírpénzekre rossz juharlevelet nyomtak, kanadai juhar helyett norvégot.

Első olvasatra valóban méretes baklövésnek tűnik a tévesztés, azonban nincs minden rendben a csere megítélése és magyarázata körül. Mielőtt legyintenénk, hogy ezek szerint Kanadában sem a legkompetensebb hivatalnokok döntenek a dolgok felől, vizsgáljuk meg, mi is történt valójában.

3F4042EFBC2B1059B7BA27D1CECDDD_h316_w628_m5_cJTyUbnZx.jpg

A balhé kiindulópontja, a jobb felső sarokban látható unortodox levél

Canada-flag.jpgEz pedig a hivatalos verzió

Kezdjük azzal, hogy az a levél, amit a kanadai zászlón látunk, és nemzeti jelképüknek tartunk, az tényleg csak jelkép, nem több, mint egy stilizált ábra, vagyis mondhatni, egy általános juharlevél. A juharok roppant népes nemzetségének (körülbelül 200 faj)  így ez a levél csupán egy zanzásított képviselője. A juharlevél szimbólum a XVIII. századtól jelen volt Kanadában (akkor: Új-Franciaország), a Szent Lőrinc folyó mentén letelepedett kanadai franciák már ekkor használták. 1834-ben Montreal első polgármestere  Jacques Viger, ezekkel a szavakkal állt ki mellette: “erdeink királya … a kanadai nép jelképe.” Segített Alexander Muir kanadai költő nem hivatalos himnusszá váló verse is, melynek címe The Maple Leaf Forever (Juharlevél mindörökké) volt.

A jellegzetes alakú levél később a seregben is hivatalossá vált, és az I. Világháborúban is használták egyes kanadai alakulatok. Nemzeti jelképként való rögzülését 1965-re datálhatjuk, ekkortól használatos a stilizált, 11 ágú levél a kanadai zászlón, mely George Stanley és John Matheson alkotása. Ez a levél hivatott a szándék szerint képviselni a Kanadában őshonos juharfajokat, és bár sokan kötik az ábrát a cukorjuharhoz (Acer saccharum), valójában csupán egy “átlagolt” juharlevélről van szó. Amikor azt mondjuk, hogy kanadai juhar, akkor igazából nem egy fajról beszélünk, hanem tízről, melyek Kanadában őshonosak. A hivatalos nemzeti levél mellett egyébként sportegyesületek, kantonok, katonai alakulatok, sőt kormányszervek is használnak többé-kevésbé eltérő, de szintúgy hivatalos ábrázolásmódokat.

 

Megyeri Szabolcs /kertesz.blog.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*