Jó termést ígér a vincevessző

A zord téli időjárás ellenére még határainkon túli borrend is érkezett Ópusztaszerre, hogy egy hagyománytisztelő találkozás alkalmával együtt ünnepeljék a szőlészekkel, borászokkal, borbarát társaságokkal a magyar bort, borkultúrát és a kulturált borfogyasztást.

Az ópusztaszeri Vince-napi vesszővágás program alapja az a hagyomány, miszerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlő- és bortermést. (Ópusztaszer ugyan nem része borvidéknek, ám az itt található középkori monostor ásatásai során feltárt borospince, méretét tekintve azt bizonyítja, hogy jelentősebb bortermelés folyhatott a környéken.) Ekkorra a tél fele már eltelt, és a szőlészekben, borászokban is megpezsdült valami. Már századokkal ezelőtt is szokásban volt, hogy ilyen idő tájban kimentek a szőlőbe és valamiféle jelképes cselekedetet hajtottak végre. A vesszővágáson túl elterjedt még a szőlőtőkéknek borral történő locsolása, vagy a palackozott boroknak az elrejtése is.

Gulyás Ferenc, a csongrádi Szent Vince Borrend nagymestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy vigyáznunk kell szőlőfajtáinkra, borvidékeinkre, az őseink által ránk hagyott értékekre. Kiváló adottságokkal rendelkezünk a szőlőtermesztéshez, éppen ezért feladatunk, hogy továbbadjuk a tudást, szakértelmet, támogassuk a kulturált borfogyasztást és mindig kiváló szőlőt és bort termeljünk. Hozzátette: Kalmár István hegybíró tavalyi jóslata, miszerint jó termés ígérkezik, sajnos nem vált be. Kemény fagyok jöttek februárban, a szőlő nagy része elfagyott, az ilyenkor megszokott termésmennyiségnek mindössze 10-20%-át sikerült leszüretelni.

A Vince-napi vesszővágásra hagyományosan a Szegedi tanya szőlőskertjében került sor. A borrendek zászlai alatt, zenés kísérettel vonultak a résztvevők a skanzenbe. A fiatal tőről lemetszett vessző alapján Kalmár István elmondta, hogy a tél eddig eltelt nagyobb része komoly károkat nem okozott a szőlőben. A vesszők a hosszú ősz alatt szépen beértek, hajlékony, nem törik, a rügyek tiszták és zöld színűek. Mindezek alapján idén jó termés várható. A levágott vesszőket átadta a nagymesternek és a házigazdának, hogy azokat tegyék vízbe, hajtassák meg, hisz az eredményből további következtetéseket lehet levonni a várható termésre vonatkozóan.

 A Szent Vince Borrend idén is az Árpád-emlékmű előtt tartott szertartáson fogadott soraiba új tagjelöltet. A három jelölt közül az időjárási viszonyok miatt csak egy személy tudott megjelenni és a próbatételek után ünnepélyesen esküt tenni. Sarló Mihály kiállta a próbákat: elméletben és gyakorlatban is bizonyította, hogy alkalmas és érdemes borlovagnak. Néhány példa a feladatok közül: bekötött szemmel, több borfajtából kellett kiválasztania a Szent Vince Borrend zászlósborát, a Csongrádi Cabernet Franc-t. Elméleti tudását kérdésekkel is ellenőrizték: több válaszlehetőség közül kellett kiválasztania a helyeset Szent Vince vértanút és a Vince-napi hagyományokat illetően.

A külső programelemeken túl a látogatók a Feszty-körkép épületében népzenével kísért borkóstolón vehettek részt, zsíros kenyérrel, forralt borral és teával kínálták a vendégeket.

A Vince-napi vesszővágáson megjelent borrendek:
Bácskai Szent György Borlovagrend, Bácsfeketehegy
Borbarát Hölgyek Dél-Alföldi Társasága, Szeged
Európai Borlovagrend Dél-alföldi Legátusa
Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend
Krämer Fülöp Borlovagrend, Soltvadkert
Kunsági Női Borlovagrend, Kecskemét
Mathiász János Borrend, Kecskemét
Promontorium Borlovagrend, Budafok
Szent Vince Borlovagrend, Csongrád-Szeged-Gyula
Telecskai Dombok Szent Dömötör Borrendje, Bajsa

Forrás: ÓNTE Nonprofit Kft.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*