A mosoly stílusa

Koós Petra stílustanácsadó, közgazdász diplomáját tette félre egy gyerekkori álomért.  Az irodai asztal és a számítógép mögül ismét iskolapadba ült, hogy divat- és stílustanácsadást tanuljon, majd újabb merész ötlettől vezérelve önálló életstílus-tanácsadó céget indított, ahol nők és férfiak fogadják meg az alig 28 éves mosolygós fiatal lány tanácsait…

Mesélnél arról a bizonyos nagy kanyarról?
-A nagymamám varrónő volt. Mindig csodáltam, ahogy az anyag formát ölt a kezei között. Ő a varrógép mellett szorgoskodott, én a kiszabott ruhák után kimaradt textil darabokat tekergettem a Barbie körül, még fotóim is vannak az akkori kreációkról:) Aztán gimiben kicsit háttérbe szorult a dolog, mivel dráma tagozatra jelentkeztem, de továbbra is terveztem ruhákat és akkor készült el az első felsőm, amit magam varrtam. De a továbbtanulás közbeszólt, komoly dolgokon törtem a fejem.

Eszedbe sem jutott, hogy akár ezzel is foglalkozhatnál…?
-Debrecenben születtem, akkoriban stylistokról, divattervezőkről ott még nem nagyon lehetett hallani. Viszont nagyon tetszettek az igényes reklámfilmek (ma már tudom leginkább a képi világ, a styling miatt). Így jött a marketing és a közgazdaságtan.

-A főiskola után beszippantott a budapesti média, az ügynökségek világa, prezentációk, Excel táblák… Nem találtam a helyem, hiányzott a kreativitás. Túl pörgős, alkotó, társasági ember vagyok, ahhoz, hogy egy íróasztal mögött üljek napi 8-10 órát, de akkor még ezt nem tudtam megfogalmazni, csak azt éreztem nem vagyok jól a bőrömben… Külföldre “menekültem”. Gran Canaria szigetén dolgoztam egy étteremben, mint PR. Miután hazajöttem egy dolgot tudtam, nem akarok többé irodában ülni.

Mikor ért utol a nagy felismerés?
-A 2009-es Múzeumok Éjszakáján. A Szépművészeti Múzeumban a KREA Kortárs Művészeti Iskola végzős tervező hallgatóinak a diploma bemutatójára keveredtünk és ahogy a kezembe vettem a programfüzetet, szinte belém hasított: ez az! Komolyabb művészettörténeti előképzettség híján stylistnak jelentkeztem, óriási öröm volt, amikor a felvételi beszélgetés alapján a szakvezető megadta a lehetőséget és a divattervező tagozaton kezdhettem.

Akkor hogyhogy mégis stylist képzésre váltottál? A bevezető alapján úgy tűnik a tervezés a nagy álom?
-Ez így igaz, de ember tervez, isten végez szokták mondani. Az iskolával egy időben kaptam egy másik lehetőséget a sorstól: a spanyol Inditex Stradivarius márkájának budapesti imázs üzletének managere lettem. Maximalista vagyok és a kettő együtt nem fért meg teljes gőzzel. Kompromisszumot kellett kötni magammal.

Megérte?
-Igen. Két évig dolgoztam egy fantasztikus csapatban és közben rengeteget tanultam a divatról, stílusról, beláttam közvetlenül a színfalak mögé. Nagy előny, hogy nem csak papíron tudom, hogyan működik a gépezet. Miközben az iskolában divatbemutatókon asszisztáltunk, fotózásokat szerveztünk és stylistként az üzleteket jártam a megfelelő ruhák után kutatva, a munkahelyemen a legnagyobb magyar magazinok, televíziós műsorok stábja válogattott a kollekcióból az aktuális divatanyagokhoz, forgatásokra. Tartalmas és nagyon inspiráló időszak volt.

Két év után mégis abbahagytad. Miért kellett az újabb váltás?
-Szerettem volna a tanultakat és személyes tapasztaimat közvetlenebb formában megosztani.  Az emberek többsége ugyan naprakész az aktuális trendekből, de nem tudja azt lefordítani a saját nyelvére. Az utcák képe még mindig lehangoló… Az az igazság, hogy a legtöbb irányzat sajnos csak bizonyos formákon, testalkatokon mutat igazán jól: ha valaki divatos/trendi ruhát visel, az legjobb esetben is csak 50% siker, ennek ellenére rengeteg nő (és férfi) próbál a kifutókról ellesett pompából önbizalmat nyerni… Nap, mint nap találkoztam olyan tanácstalan vásárlókkal, akik nehezen találták a divat útvesztőiben önmagukat, rájöttem ez az amit igazán élveznék: tippekkel, tanácsokkal mosolyt csalni az emberek arcára.

Ehhez pedig ismét külföldre vezetett az út, de ezúttal nem menekülésről volt szó… 
-Így igaz. Két évvel ezelőtt Németországba költöztem. Anyukám már évek óta wellness masszázzsal és energia terápiával foglalkozik Drezdában. Közösen kidolgoztunk és elindítottunk egy újszerű életstílus tanácsadás programot a Style of Smile-t, azaz „a mosoly stílusát“.  A konzultációk során test, lélek és megjelenés harmóniájára törekszünk.

Ezek szerint, amolyan wellness hókuszpókusz…
-Nem Hókuszpókuszról szó sincs!  Foglalkozunk „klasszikus“ tanácsadásokkal  is, mint például gardróbrendezés, vásárlókörút, táplálkozási útmutatók, szerepel a szolgáltatásaink között masszázs terápia is… Ugyanakkor a tapasztalataink azt mutatják, hogy többségében komplex és személyreszabott programok összeállítására van igénye az ügyfeleinknek, amit egy szakértői csapat segítségével (személyi edző, fodrász, fotós és pszichológus) igyekszünk maximálisan kielégíteni. Meggyőződésem,  hogy a megnyerő külső kiegyensúlyozott lelkiállapotot takar és viszont. A stílus jóval több divatnál: egy jól megválasztott ruha semmit nem ér, ha nincs meg a kisugárzás, ami megtölti a teret… ezt annak idején nekem is meg kellett tanulni.

Egy stylist is tévedhet?
-A stylist is ember! És igen, a 20-as éveinek elején az ember hajlamos elragadtatni magát és hosszú modell lábakat képzelni, a mindössze 160 centijéhez, felvenni a „haspólót”, mert Madonna vagy Lady Gaga azt visel a videoklipjében… rögös út vezet a stílus feléJ Nem árt néha őszinte tükröt tartani magunk elé. Vicces, néha megrázó, néha kegyetlen… de a humor és az önirónia a stílus legfontosabb hozzávalói. Ma már tudom, ki néz vissza a tükörből és ehhez a tévutakra is szükség volt.

Ha már utakat említettél: most éppen merre lehet téged megtalálni a nagyvilágban?
-Többnyire úton valahol Debrecen-Budapest-Bécs-Drezda között J De weboldalunkon vagy facebook profilunkon keresztül bármikor elérhető vagyok és természetesen mostantól itt az Amerikai Hírújságban vezetett rovatomban is szívesen válaszolok az olvasók kérdéseire!

Koós Petra
Style of Smile Stílus- és életvitel tanácsadás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*