Kettős elnöki eskütétel

Barack Obama amerikai elnök ma kezdi meg második hivatali idejét. Helyi idő szerint délben (magyar idő szerint este hatkor) fogják felesketni a Fehér Házban.

A fő ünnepséget azonban hétfőn tartják, amikor az 51 éves régi-új elnök a Capitolium lépcsőjén a nagy nyilvánosság előtt teszi le hivatali esküjét. Obama első mandátuma az alkotmány értelmében január 20-án délben jár le, ám vasárnap a hagyományok szerint beiktatási ünnepséget rendezni nem szokás. Obama ezért vasárnap először szűk körben, hétfőn pedig az ünneplésére összegyűlt tömeg előtt tesz fogadalmat.

Obama első hivatali esküjét is kétszer tette le. John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke – az eskü szövegének előolvasója, s nyomán az őt ismétlő Obama elnök – ugyanis az első szertartás során összekeverte a fogadalom szövegének szórendjét. Már a start se sikerült. A főbíró még be se fejezte az első mondatot, amikor Obama már belekezdett, így aztán kétszer is elmondta, “Én, Barack Hussein Obama”.

Ezután Roberts lepte meg Obamát a szöveg kissé improvizált változatával, amelyben tarka nyelvtani kavarodás született. A birtokviszonyból részeshatározói viszony lett, és – bár az angolt tartják a világ egyik legrugalmasabb nyelvének, a “híven” módhatározónak se sikerült a helyére kerülnie. Obama a biztonság kedvéért másnap reggel a Fehér Ház térképszobájában újra felesküdött. Kettős elnöki eskütétel volt az Egyesült Államokban 1985-ben is, amikor Ronald Reagant választották újra.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*