Latinul Twitterezik a pápa

Vatikán – Azzal, hogy megnyitotta latin nyelvű Twitter-fiókját a pápa, már kilenc nyelven lehet olvasni az egyházfő 140 karakteres üzeneteit.

A “pagina publica breviloquentis” (röviden szóló közösségi oldal) latin nevet kapta a látogatóit is latinul köszöntő @pontifex_ln, amely pénteken már több mint háromezer követőt számlált.

Az első latin nyelvű üzenet vasárnap jelenik meg XVI. Benedek mikroblogján. A december 12-étől indított pápai Twitter-fiókok az egyházfő homíliáiból, beszédeiből idéznek olasz, angol, francia, német, spanyol, portugál, lengyel és arab nyelven. A Vatikán közlése szerint a latint hamarosan a kínai követi. A pápai Twitter-fiókoknak már több mint két és félmillió olvasójuk van. Az angol üzeneteknek mintegy másfél millió, a lengyel Twitter-fióknak csaknem huszonháromezer, az arab nyelvűnek több mint tizennyolcezer követője van.

“Twitterezni latinul lehet a legkönnyebben, mivel sokkal jobban alkalmazkodik a mikroblog tömör, de precíz nyelvezetéhez mint maga az angol” – hangoztatta Manlio Simonetti, a római La Sapienza egyetem ókeresztény irodalom professzora a l’Osservatore Romano szentszéki napilapban. A latint tökéletesen ismerő és beszélő XVI. Benedek kiemelt figyelmet szentel a latin egyházi használatának. November 12-én új pápai akadémiát alapított a latin nyelv és kultúra egyházon belüli és kívüli tanítására, valamint terjesztésére.

 

Forrás:MTI

World of Watches

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*