A fogyás valódi titkai

Szőke Marianna tanácsadó rovata.

Személyi edzőként és fitness modellként nagyon sok embertől kapom ezt a kérdést: „Miért nem tudok fogyni úgy, ahogy szeretnék?”  Ha figyelemmel kíséred a fitness-wellness magazinokat, mindenhol hangoztatják, milyen könnyű és egyszerű a súlyvesztés, vagy reklámozzák a csoda pirulákat, amelyek segítségével könnyedén és gyorsan elérheted az álom alakodat.
Tény, hogy az emberek billiókat költenek a fogyókúrás termékekre, fitness szolgáltatásokra, mégis még mindig sok a túlsúlyos (elsősorban az Egyesült Államokról beszélek). A válasz egyszerű: Égess több kalóriát, mint amennyit megeszel. Néhány pohár üdítő elfogyasztása egyenlő 20 perces gyaloglással, és máris leadtad az üdítőkből bevitt kalóriát. Ennyire egyszerű! Vagy mégsem?
A testsúlyunk alakulásának több összetevője is van. Nem csupán arról van szó, hogy mikor és mennyit edzel, vagy, hogy a hamburger helyett a salátát választod. Az egészséges életmód iránti elkötelezettség, a mindennapos odafigyelés, és az életmód megváltoztatása egyaránt fontos a kívánt álom alak eléréséhez. Ha nem állsz készen az életmódod megváltoztatására, a testsúlyvesztés nem lesz egyszerű.

Íme, néhány jó tanács, hogy valóban sikeres legyen a diétád:
1.)Változtass a viselkedéseden, a diétához való hozzá állásodon. Ne kizárólag a fogyás legyen a célod, és az okod a diétára. Találj egyéb, fontos dolgokat is, mint például az egészséged megőrzése, vagy, hogy tovább élvezhesd az életed gyermekeid/unokáid körében.

2.)Ha nem rendszeresen edzel, és nem a kívánt minőségben, nagyon nehéz lesz fogynod. Nem szükséges órákat eltöltened a fitness teremben, csupán egy követhető és pontos edzéstervre van szükséged, amit minden héten végre tudsz hajtani.

3.)Természetesen az étkezéseden nagyon nagy hangsúly van, és elkerülhetetlen a fogyás tekintetében.  Az egészségtelen ételeket váltsd fel egészséges, és kalória szegény ételekre minden nap.

Nem fogsz tudni minden nap tökéletesen odafigyelni minderre, és ez természetes. Én is – mint maximalista – tudom, hogy mindenkinek – nekem is – vannak jó és rossz napjai. A jó napjaidon betartod a helyes étkezést, eszed a gyümölcsöket és a zöldségeket, lazán nem-et mondasz a pizza-nak, és végig csinálod az edzésprogramodat akkor is, ha már fáradt vagy.

A rossz napjaidon későn kelsz fel, elfelejted magaddal vinni a munkahelyedre az egészséges ebédedet, megeszel még egy szeletet a barátod szülinapi tortájából, és nem edzel. Mindenkivel előfordul, hidd el, még velem isJ Emberek vagyunk, és hibázunk néha. A lényeg azonban, hogy soha ne add fel! Akkor sem, ha becsúszik egy-egy ilyen vagy ehhez hasonló nap az életedbe! Ne tartsd magad vesztesnek, csak azért, mert hibát követtél el. Minden nap döntéseket kell hoznunk, és ezek vagy jó, vagy rossz döntések.

4.) Próbáld csökkenteni a zsír bevitelt az ételeidből. A naponta használt margarinból, vajból, olajból, vagy saláta öntetből éppen elegendő zsírt viszünk a szervezetünkbe. A jégkrémből, a sajtokból, vagy a húsokból bevitt zsír hamar megjelenik a csípőnkön, popsinkon, vagy a hasunkon.

Válaszd a sütőben sütött burgonyát az olajban sütött helyett, a teljes kiőrlésű kenyeret a fehér croissant helyett, grillezd meg az ételeidet az olajban sültek helyett. Alacsony zsírtartalmú saláta öntetet használj, és kevés olívaolajjal készítsd ételeidet. Csökkentsd le egy alkalomra az édesség fogyasztását, amelyek magas zsírtartalmúak, mindig olvasd el a termékek összetevőit, ha előre elkészített, fagyasztott terméket vásárolsz, figyelj arra, hogy az adott étel 100 kalóriában maximum 3 gramm zsírt tartalmazzon.

5.) Csökkentsd a cukorfogyasztásodat! Figyelmesen olvasd el a megvásárolni kívánt termék összetevőit, és figyelj arra, hogy a cukor ne szerepeljen az első három legfontosabb összetevő között. Cukornak minősül a sucrose, a high fruktoz corn syrup, vagy a glukoz is. Egy teáskanál cukor 4 grammnak minősül, tehát, ha az adott termékben 26 gramm cukor van, az 6 és fél teáskanál cukrot jelent. Figyelj az un. „egészséges gabonapelyhekre” is, melyek szintén sok cukrot tartalmazhatnak.

6.) Változtass az életstílusodon. Ha igazán fogyni szeretnél, és egészségesebb életet élni, változtatnod kell berögzült szokásaidon. Ez nem fog menni egyik napról a másikra, de ha nyitott vagy új dolgokra sikerülni fog!

Szőke Marianna
Certified Personal Trainer, Pilates Master Trainer,
Yoga Instructor, Nutritionist and Wellness Consultant,
Fitness Model

Body ‘n’ Soul Wellness Academy
Las Vegas, NV
Website: www.body-soul.us

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.