Korábban virágzanak a növények a klímaváltozás miatt Amerikában

Egyre korábban kezdenek virágozni a növények a klímaváltozás, illetve a különösen meleg tavaszi hőmérsékletek miatt.Tavaly az Amerikai Egyesült Államokban olyan korán virágoztak a növények, mint korábban soha: Massachusetts államban egy helyen egy teljes hónappal előbb kezdődött a virágzás, mint az adatok rögzítésének kezdetén.

Henry David Thoreau író és kutató először 1852-ben végzett feljegyzéseket a növények virágzásáról ezen a helyen. A kutatók elemzései szerint a hőmérséklet növekedés Celsius-fokonként akár négy nappal korábbi virágzást is jelenthet. Az adatok szerint a virágzás időpontja annál korábbra tolódik, minél erősebb a klímaváltozás – fejtette ki Elizabeth Ellwood, a Bostoni Egyetem munkatársa, aki kollégáival a Plos One című szaklapban mutatta be tanulmányát.

Az, hogy a jelenség milyen hatással van az ökorendszerre és a beporzókra, mint például a méhekre, egyelőre vizsgálat tárgya. A 2012-es év az USA-ban az időjárás-figyelés kezdete óta a legmelegebb volt – közölte a NOAA időjárás kutató és oceanográfiai intézet. Az Egyesült Államokban – Alaszkát és Hawaiit nem számítva – 1,83 Celsius fokkal a 20. századi átlag felett van a hőmérséklet. A NASA adatai szerint a világ 2012-ben mért 14,6 Celsius-fokos átlaghőmérséklete a kilencedik legnagyobb a mérések 1880-as kezdete óta. Így az elmúlt év az eddigi tíz legmelegebb esztendő közé tartozik.

1880 óta a világ éves átlaghőmérséklete 0,8 Celsius fokkal emelkedett, ami alátámasztja a globális felmelegedés tényét. 1988 kivételével mind a tíz legmelegebb évet 2000 után mérték. Az eddigi legmelegebb esztendők 2005 és 2010 voltak. A Föld felmelegedésének hátterében az áll, hogy egyre több szén-dioxidot pumpálunk a légkörbe – mondta el Gavin Schmidt, a NASA klímakutatója. A légkör szén-dioxid-tartalma egyharmaddal több, mint 1880-ban. Az eredmények a New York-i Goddard Intézet mérésein és kiértékelésein alapulnak. A több mint ezer mérőállomás adatait, a műholdas adatokat valamint az Antarktiszon mért értékeket összegzik a szakértők.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*