Botrány a lóhúsból készült burger miatt

Botrány fenyeget, mert ló- és sertéshús nyomait találták meg brit és ír szupermarketek marhahúsos termékként árult hamburgereiben – közölte az ír élelmiszerbiztonsági hatóság.

A botrányos esetre rutinellenőrzések során derült fény. A lóhússal és sertéshússal kevert marhahúshamburgereket a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben találták. A vizsgálatba bevont egyik Tesco áruházban találtak olyan marhahúshamburgerként árult terméket, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott, de a teljes vizsgálati mintán belül a tipikus szennyezettség-arány általában nem haladta meg a 0,1-0,3 százalékot.

A hatóság vezetőjének nyilatkozatából kiderül: a sertéshús-szennyezettséget mutató DNS-minták adódhatnak abból, hogy a beszállító húsüzemekben sertésfeldolgozással is foglalkoznak, a lóhús jelenlétére azonban nehéz egyértelmű magyarázatot lelni, “Írország kultúrájától ugyanis idegen a lóhús fogyasztása”. Ugyanakkor egyes vallási csoportok számára a sertéshús jelenléte is elfogadhatatlan marhahúsként vásárolt termékekben.

A Tesco – a legnagyobb brit szupermarketlánc – műszaki igazgatója közölte, hogy a hálózat összes üzletéből azonnal bevontak minden olyan hústerméket, amelyek az érintett beszállítóktól származnak. A hatóság 27 hamburgerféleséget vizsgált, és 37 százalékukban mutatott ki lóhúst, 85 százalékukban pedig sertéshúst. A hatóság által tesztelt 31 más marhahústermék közül 21 ugyancsak tartalmazott sertéshúst, jóllehet ezekben lóhúst nem találtak.

A vizsgálat egyelőre két ír és egy brit húsfeldolgozó üzemre összpontosul. Ugyanakkor a hatóságok jelezték, hogy a ló- és sertéshússal kevert marhahúsféleségek sem jelentenek egészségügyi veszélyt, így nem elsősorban élelmiszerbiztonsági kérdésről van szó.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*