Tündérmajorban a belső béke a legnagyobb érték

Tündérmajor. Akár a mesében. Pedig nem egy mesekönyv címe, hanem a Zselic lankái között lévő ökofaluban Gyűrűfűn található családi biogazdaság és kecskefarm. Szalóki Zsuzsa egykori újságíró és Kulcsár András volt népművelő  megálmodott meséje, mely igyekezetüknek,bátorságuknak, kitartásuknak köszönhetően vált valóra. “A belső béke a legnagyobb érték”- mondja Zsuzsa, aki a Fejér Megyei Hírlap gazdasági rovatát hagyta ott a kecskékért.  Az életmód és szemléletváltásról, a mindennapi nehézségekről, sikerekről beszélgettünk. 

                   

Tanárképzőt végeztél, újságírónak készültél, férjed népművelő. Most pedig egy meseszép vidéken éltek, és gazdálkodtok.
-Van, akinek a számára az a természetes, ha megtanul egy szakmát, vagy diplomát szerez, akkor azt a munkát folytatja a nyugdíjig. Szerintünk az élet nagyon sokszínű, így izgalmas új meg új területeken kipróbálni magunkat, nem haladunk egy kerékvágásban. A tanárképzőt azért végeztem el, mert diplomát szerettem volna. Nem is bántam meg. Leginkább az a képességem fejlődött, hogy keményen tudjak tanulni.

-Az újságírás gyerekkori álmom, volt, már 14 évesen írogattam a városi napilapba. Ám amikor valóban újságíró lettem, csalódást éreztem. Azt hittem, szép és igaz dolgokról írhatok majd, és rávilágíthatok problémákra, ami aztán közelebb visz a megoldáshoz. Ám már akkor is az volt a tendencia, ami azóta csak fokozódott: az újságírás, a média elsősorban a manipuláció eszköze. Persze léteznek szaklapok, ahol nem ez a helyzet. De mialatt GYES-en voltam a kisfiammal, a férjemmel gazdálkodásba kezdtünk. Rá kellett jönnöm, hogy ez a szép és egyszerű világ sokkal közelebb áll hozzám. Érdekes, édesapám mezőgazdász, anyukám irodalomtanár volt. Mindenki egyértelműen irodalmi pályára szánt. Nagy volt a meglepetés és az értetlenség, amikor a mezőgazdaságot választottam mégis.

Honnan jött az ötlet, hogy kecsketenyésztéssel és sajtkészítéssel foglalkozzatok?
-Csak úgy jött. Tetszett a kecske, és vettünk egyet, legyen a családnak, a négy gyereknek itthon mindig friss kecsketej. Aztán 3 év múlva már 5-re szaporodott az állomány, így sok volt a tej. A sajtokat szerettük, ezért nyilvánvaló volt, hogy sajtot, túrót is készítsünk a tejünkből.

Azt mesélik, akik ismerik a gazdaságot, hogy a sajtkészítés titkait egy Magyarországon lévő görög faluban, az öreg Csumarisztól tanultátok.
-Perkátán éltünk akkoriban, onnan nem messze van Beloiannisz, melyet görög menekültek számára építettek. A képzeletünkben a görögök és a kecskék nagyon jól összepasszoltak, ezért átmentünk érdeklődni, tud-e valaki kecskesajtot készíteni. Akkoriban még nem volt internet, valamint a háztáji gazdálkodás is nagyon visszaszorult, ezért korábban bárhol is érdeklődtem senki nem tudta, hogy kell házilag sajtot készíteni. Emlékszem, még hirdetést is feladtam, hogy aki tudja, hogy kell készíteni, írja meg nekem. Jött is egy csomó levél, mindben az állt, hogy ha megtudom, írjam meg neki is…

-Szóval Beloianniszban szerencsénk volt – így aztán a görögök és a kecskesajt továbbra is összetartoznak a tudtunkban. Az egyik legnagyobb elismerést épp a minap kaptuk. Egy Magyarországon élő görög vásárlónk vitt Görögországba az anyósának – aki szintén kecskesajtot készít – a sajtunkból. Az anyós el volt ragadtatva: „Nahát, ez még finomabb, mint amit én készítek” – mondta. Ennél nagyobb elismerésre nem is vágyunk.

Segítenél azoknak az olvasóknak, akik kedvet kaptak sajtkészítéshez, hogyan lehet egyszerűen, házilag sajtot készíteni?
-A nyers tejet melegítsed kb. 35 Celsius fokra. Tegyél bele a tej mennyiségének megfelelő oltó enzimet.  A tej fél óra alatt megdermed. Ekkor késsel vágd apró darabokra, vagy keveréssel alaposan törd össze. Fél-egy óra alatt a savó különválik. Nagyon kis lángon, folyamatosan keverve utó kell melegíteni, kb. 42 Celsius fokra. Amikor kis, gumiszerű rögöket kap, merje sajtformába, vagy egyszerűen gyümölcsmosó formába. A savó kicsurog (ez is iható: finom és egészséges). A készülő sajtot többször meg kell fordítani. 24  óra múlva ki lehet venni a formából, sóval vékonyan, egyenletesen be kell dörzsölni. Ekkor már ehető, de érlelve finomabb lesz.

Mennyi tejet tudnak termelni a kecskék tavasztól őszig?
-Kb. 500 liter az átlagos tejhozamuk. Ez nem sok, szeretnénk is az állományt javítani.

Abban az időszakban, amikor a kecskék nem adnak tejet, mivel foglalkoztok?
-A kecske kb. 8 hónapig tejel, így közel 4 hónap van, amikor egy kicsit lazább. Az etetésük-itatásuk akkor is feladat, valamint az érlelt sajtokat ekkor is árusítjuk. Persze sokkal többet pihenünk és egy-egy utazás is belefér. Az ősszel Törökországban és Svédországban jártunk, illetve én Indiában is töltöttem 2 hetet. India a nagy szerelmem, néhány évente elutazom oda.

A gyűrűfűi kecskesajtnak hamar híre ment, egyre többen keresik az egyedi, különleges ízű házi készítményeket. Milyen sajtokat készítetek?
-Félkemény és lágy sajtokat. Frissen, érlelve, fűszereset, fehér penészeset… igyekszünk a magyar ízlésnek megfelelni, ami bizony eltérő más népekétől.

Fokhagymás, fokhagymás-petrezselymes, snidlinges,bazsalikomos, provancei ízesítésű sajtokat is készítettek, melyek a legnépszerűbbek?
-A Jókedvű, a Szerencsés…. Ezek fűszerkeverékek, istenien harmonizálnak a lágy-sajtjaink ízvilágával.

A gazdaságotokban sok-sok finomságot készítetek: bio sajtokat, túrót, joghurtot, a kertben isteni bio zöldségek teremnek, és akkor még nem is beszéltünk az igazi ínyencségről, a gidapecsenyéről és más kecskehúsos ételkülönlegességekről. Hogy mindezeket ne csak a távoli piacokon és boltokban lehessen megvásárolni, 2012-óta, falusi vendégasztallal várjátok a Gyűrűfűre látogatókat.
-A vendégasztal szolgáltatásunk, habár a honlapon rajta van, még nem indult be. Ám a nyílt napjaink, sajtkészítő bemutatóink nagyon népszerűek. Fontosnak tartjuk, hogy a vevőink meg tudják nézni, hogyan élnek az állataink, hogy készül a sajt. Biogazdaság vagyunk, és bár a gazdálkodást ellenőrző szervezet felügyeli, a bizalmat tovább erősíti a vevőinkben, amit a saját szemükkel látnak.

Sajtkészítő tanfolyam is lehet jelentkezni?
-A tanfolyamon 20 éves kecskesajt-készítő tapasztalatomat osztom meg a résztvevőkkel. Bemutatom a félkemény kecskesajt készítésének egyszerű módját, illetve a sajtkészítésben minden részvevő aktívan közreműködik. Az a tapasztalatom, hogy a sajtkészítést csupán könyvekből nehéz elsajátítani. Sokan fordultak már hozzánk segítségért, ezért tudjuk, hogy az, ami a könyv szerzőjének egyértelmű, a gyakorlatban kipróbálva mégis fejtörést okoz. Az egész folyamatot látni, kipróbálni, megtapasztalni sokkal célravezetőbb. A tanfolyamra és bemutatóra Előzetesen be kell jelentkezni e-mailen.

Hogy látjátok, az emberek szemlélete változott a biotermékek irányában?
-Tudomásom szerint Európa-szerte növekszik a biotermelés, a biotermék fogyasztás. Magyarországon ez nem így van. Jó esetben stagnál a fogyasztás, és a termelés is. Sok termelő külföldre adja el a termékeit. Ennek okát elsősorban két problémában látjuk: bármilyen párt van hatalmon, egyik sem pártolja a biotermelést. A mezőgazdasági támogatást más ágazatoknak juttatják és tájékoztató, felvilágosító kampányra sem áldoznak.

-A másik, hogy a szemlélet hiába is változik, ha az emberek szegények. A biotermékek előállítási költsége magasabb, ezért az ára is. Az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy az egészségük és az egészséges táplálkozás milyen szoros összefüggésben van. A gyógyszeripar által képzett és támogatott orvoknak megint csak nem érdekük, hogy erre felhívják a figyelmet. Vérzik a szívem, amikor azt látom, mennyi gyógyszert bevesznek az emberek akkor is, amikor elég lenne csak a táplálkozásukon változtatni.

A kecsketejnek is van szerepe az egészség megőrzésében, vagy helyreállításában?
-Ó, hogyne. Eleve a kecsketej összetétele áll legközelebb az anyatejéhez. Könnyen emészthető. Aki laktózérzékeny, általában a kecsketejet nyugodtan fogyaszthatja. Bizonyított, hogy a parlagfűvel etetett kecske teje jótékonyan hat a pollen allergiásokra. Régen a tüdőszanatóriumokban a kecsketej is része volt a gyógyító kúrának. Több tucat történetet végighallgattunk már, amelyet vevőink meséltek, hogy a kecsketej és tejtermék hogyan segített a gyógyulásukban.

Kecskesajt baconben sütve. Nagyon finom reggeli, vagy körettel akár ebéd is lehet. Gyorsan elkészülő vendégváró különlegesség. Akár lágy, akár félkemény Tündérmajor kecskesajttal készíthető: szeljük a kecskesajtot akkora szeletekre, amely még könnyen átsül (kb. 2 cm) majd tekerjük be vékonyan egy szelet baconnel. Süssük át minden oldalát, s máris tálalható!

Tündérmajorban lévő házatok vályogtéglából épült bioház, melynek központi részén egy kemence is található. Használjátok a mindennapokban, főzésre, sütésre is a kemencét?
-Igen. Kenyeret ugyan ritkán sütök, de minden egyéb is kitűnően megfő, megsül benne. Valahogy egész más az íze annak az ételnek, amely fatűztől sül meg, mint annak, ami gázon, vagy elektromos tűzhelyen.

Úgy hallottam, minden szombaton a budapesti Csörsz utcai ökopiacon áruljátok a portékákat.
-Igen, már 15 éve a biopiacon adjuk el.

Hol és hogyan lehet még tőletek sajtot vásárolni, ha valaki mondjuk nem Budapesten, hanem vidéken lakik?
-Elsősorban a gazdaságunkban, Gyűrűfűn.

Értelmiségiként egy teljesen új életmódot kellett váltanotok. Megtérült a szemlélet és életmódváltás?
-Ha megtérülésnek a belső harmóniát és a sikerélményeket tekintjük, akkor maximálisan. Bár az anyagiakkal sem vagyunk elégedetlenek.

Mit ad nektek ez az életmód?
-Mi nagyon szeretjük a nyugodt vidéki életet. Az otthonunk a munkahelyünk is, nem kell messzire utazni, elviselni egy agresszív főnököt, vagy kellemetlen kollégákat. A munkánk a természet rendjéhez igazodik, nyáron pezsgünk ezerrel, télen behúzódva, nyugodtabban telnek a napok.

-Ha kinézek az ablakon, nem a szomszéd házát vagy tűzfalát látom, hanem egy gyönyörű hegyvidéki tájat, esetleg legelésző szarvasokat. Fontos számunkra, hogy érezzük, a munkánk mások hasznára van. Egészséges élelmiszert adunk annak, aki ezt értékeli és megveszi.

-Az állataink a lehető legnagyobb szabadságban és nyugalomban élnek és a talajt sem romboljuk vegyszerekkel, hanem szelíden bánunk az anyafölddel. Ez jó érzéssel tölt el. Kicsit értetlenül szemléljük a technokrata világot, ahol az anyagi javak halmozása, a mások feletti uralom annyira fontosnak számít. Mivel volt részünk ebben is, abban is, mostanra biztosan tudom, hogy a belső béke a legnagyobb érték. Ha ez megadatik, akkor a legnagyobb kinccsel rendelkezünk.

Gaál Rita / Amerikai Hírújság

Tündérmajor elérhetőségei:  Kulcsár András és Szalóki Zsuzsa
E-mail: szutra@annan.hu
Telefon: 73/378595

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*