Bilincsben vitték a repülőtérre a zselízi fiúkat Torontóban

Már úton van Kanadából hazafelé az a két zselízi fiú, akiket két hónapig tartottak fogva egy menekülttáborban. Éder Zoltán és Szabó Gyula kanadai idő szerint tegnap este 20.35-kor indult Torontóból, amszterdami átszállással,  közép-európai idő szerint ma este érkeznek meg Budapestre.  Az utolsó pillanatig a gyűjtőtáborban tartották és a repülőtérre is bilincsben vezették őket.

A két fiatalember november 14-én érkezett rokonlátogatásra Éder Zoltán Torontóban élő édesanyjához. A reptéri határőrség azért tartóztatta le őket, mert azt hitte, le akarnak telepedni az országban. A szlovák külügyminisztérium tiltakozása ellenére két hónapot töltöttek egy menekülttáborban, a kanadai bíróság csak január 3-án mondta ki, hogy hazajöhetnek azzal a feltétellel, hogy egy évig nem lépnek Kanada területére.

Két hétig tartott, mire az ottani bevándorlási hivatal elintézte a repülőjegyüket, végül azzal a jeggyel utaznak haza, amit már az odautazáskor ők váltottak meg. Éder Ildikó két hónapig csak egy üvegfalon keresztül, telefonon beszélhetett a fiúkkal, először a repülőtéren ölelhette meg őket. „Bilincsben vezették őket a reptérre, de legalább annyi emberség volt bennük, hogy eltakarták a kabáttal. Fél órára bemehettünk hozzájuk a reptéri immigrációs irodába a párommal, oda vittem nekik ételt is, amit én főztem, mert a táborban minden nap sült csirkét és rizst kaptak. Eredetileg 18,35-kor repültek volna, de 20,35-re tették át az indulást. Nagyon megkönnyebbültem, hogy végre kiszabadultak. Ezúton szeretném megköszönni a szlovák külügyminisztériumnak és a kanadai szlovák konzulnak is a segítséget, nélkülük  nem sikerült volna” – mondta el Éder Ildikó.

A  szlovák külügyminisztérium sajtóosztóosztályának vezetője, Renáta Goldírová úgy tájékoztatta lapunkat,  hogy  Szlovákia továbbra is  magyarázatot követel  a kanadai hatóságoktól. „Véleményünk szerint sérültek a szlovák állampolgárok állampolgári jogai, ezért  választ várunk az ügyben küldött diplomácia jegyzékre és ettől függően  lépéseket is teszünk.“

Forrás:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*