Az utolsó magyar csokigyár is külföldi kézbe került

A régebben még Magyarországon készülő, ma is magyarnak hitt csokoládék nagy része már nem Magyarországon készül – most épp a Facebookon kering egy erről szóló kép. A terjesztői Bocit, a Piros Mogyoróst és a Balaton szeletet hozzák fel példaként a fogyókúrás szerek reklámjaiban közkedvelt ilyen volt, ilyen lett párba állítással.

A Balaton szelet és a Boci csoki jó ideje a francia édességipari óriás, a Nestlé tulajdonában van, a Piros Mogyoróst pedig a Kraft Foods gyártja – de tényleg cseh, szlovák és román földön?Nos, a válasz: igen, igen és igen. A dolog azonban nem új-keletű.

A táblás Boci csokit valóban Csehországban készítik. A táblás csoki gyártását 2004-ben vitték a határon kívülre, miután a Nestlé összevonta szerencsi és diósgyőri gyárát. Azonban nem minden Boci csokit gyártanak a cseheknél, a Boci Szendvicset például Bulgáriában készítik. Az uniós csatlakozást nem csak a Nestlé használta ki. A Piros Mogyorós gyártását a Sport szelettel együtt szintén 2004-ben költöztette Pozsonyba a Kraft foods, miután bezárta 320 főt foglalkoztató magyar gyárát.

A Balaton szeletet 2008-ban vette meg a Nestlé a Krafttól, és csak ezután helyezték a gyártást Romániába. A Balaton szelet csomagolásán ennek ellenére annyi szerepel csak, hogy az EU-ból származik. Nemrég az utolsó magyar csokigyár is külföldi kézbe került. A Bonbonettit ugyanis felvásárolta az ukrán Rochen édességipari vállalat. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem lesz Тібі шоколадa a Tibi Csokiból.

Forrás:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*