A méregtelenítés szabályai

Szőke Marianna tanácsadó rovata: Hasznos méregtelenítési tanácsok.

A rossz, egészségtelen étrend – pl. túlzott cukor és finomított liszt, valamint kevés zöldség és gyümölcs fogyasztás – következtében a béltraktus (az emésztőrendszer alsó része, patkóbéltől a végbélig) eltömődik, ami miatt az emésztőrendszer nem tud megfelelően működni.

A tápanyagok felszívódása lecsökken, s az étel megemésztetlenül a gyomorban, illetve a belekben marad. A megemésztetlenül fennakadt táplálék az idő múlásával rothadásnak indul, s elkezd méreganyagokat termelni. Egyéb mesterséges ételadalékok, gyógyszerek és kemikáliák, mint például tartósítószerek tovább rontják a szervezetbe jutó tápanyag feldolgozási képességét.

A helytelen étrend további negatív hatása, hogy az emésztőrendszer egészséges bélflórája is károsodik. Bélrendszerünkben nagyon sok jótékony hatású mikroorganizmus és baktérium él. Ezeket összefoglaló néven bélflórának hívjuk. A bélflóra egyik legfontosabb szerepe az emésztőrendszer védelme a kórokozókkal szemben. Az egészséges bélflóra gátolja az idegen (káros) baktériumok, vírusok, gombák és egyéb élősködők megtelepedését, védi a bélnyálkahártya épségét, és biztosítja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését.

Ha az egészséges bélflóra – a helytelen és káros étrend, a stressz, gyógyszerek és egyéb kemikáliák hatására – károsodik, akkor mind az emésztőrendszerünk, mind az immunrendszerünk működése nagy mértékben gyengülni fog. A rosszul működő bélrendszer és a károsodott bélflóra egyrészről közvetlenül emésztési problémákat okoznak, másrészről szabad utat engedve a különböző kórokozóknak, vírusoknak és gombáknak, hozzájárulnak olyan testi problémák és kóros állapotok kialakulásához, melyek látszólag az emésztőrendszertől teljesen függetlenek.

A rosszul működő bélrendszer lehetséges tünetei:
-rendszertelen bélmozgás
– puffadás, gyakori bélgázok, tartós hasi panaszok
– székelési rendellenesség (szorulás)
– krónikus gombásodás (bőr- és körömgombásodás)
– fejfájás, idegrendszeri problémák
– kellemetlen szájszag
– allergia, asztma, reuma
– ekcéma, pikkelysömör
– hüvely- és hólyaggyulladás, epebetegség
– megnövekedett hajlam egyéb fertőzésekre

A MÉREGTELENÍTÉS ALAPSZABÁLYAI:

  • Fogyassz minél több rostot és ballasztanyagot (barna-rizs, köles, hajdina, zab, árpa, quinia), valamint friss zöldségeket.
  1. Igyunk gyógynövény és fűszer teakeveréket. A legjobbak: kurkuma, bojtorjángyökér, orvosi zsálya, csalán, édesgyökér, édeskömény, borókabogyó, fahéj, gyömbér, ánizs.
  2. Fogyassz sok C-vitamint és ásványi anyagot, különösen kalciumot és magnéziumot.
  3. Igyál legalább napi 2-2.5 liter vizet.
  4. Lélegezz mélyeket, hogy az oxigén teljesen átjárja egész szervezetedet.
  5. Igyekezz elkerülni a stresszes helyzeteket! Ha mégis elkerülhetetlen a problémás helyzet, állj hozzá pozitív gondolatokkal.
  6. Hetente legalább egyszer végezd el az alábbi fürdő rituálét: zuhanyzás közben legalább 5 percig engedd magadra a meleg vizet. Ezt váltsd fel hideg vízzel 30 másodpercig. Ezt ismételd meg két – három alkalommal. Legjobb, ha közvetlen lefekvés előtt teszed, és pihenni térsz.
  7. Igyekezz heti egy alkalommal szaunázni. A szervezetünk a meleg hideg hatására a pólustágulással tisztítja magát a mérgektől. Felfrissültebbek, kiegyensúlyozottabbak leszünk.
  8. Vásárolj valamilyen méregtelenítő, lúgosító italt és kitartóan csináld végig a kúrát.
  9. Minden kúra mellé szánj időt a pihenésre, kikapcsolásra. Vegyél részt jóga, pilates, spine balance órákon, vagy egyszerűen csak kapcsolj ki, lazíts, meditálj.

Minden egyes méregtelenítő kúra sikere abban rejlik, ha a harmóniát meg tudod teremteni az életedben. A legjobb módszer erre, ha tudatosan építed fel napi és heti teendőidet

A Healthy Lifestyle rovatom keretén belül igyekszem segítséget nyújtani az új, egészséges életmód kialakításához! Kérdéseikkel bátran forduljanak hozzám e-mailben vagy telefonon!

Szőke Marianna
Certified Personal Trainer, Pilates Master Trainer,
Yoga Instructor, Nutritionist and Wellness Consultant,
Fitness Model

Body ‘n’ Soul Wellness Academy
Las Vegas, NV
Website: www.body-soul.us

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.