Szír milliárdos kezébe kerül a világhírű Zsolnay

Bachar Najari, szír származású svájci-magyar üzletember nyerte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonrészének értékesítésére kiírt pályázatot – jelentette be Csizi Péter, Pécs alpolgármestere hétfőn, a baranyai megyeszékhelyen.

Az alpolgármester elmondta, hogy a Magyarországon luxusórák kereskedelmével foglalkozó befektető egyedüliként tett ajánlatot a Zsolnay 74,5 százalékos tulajdonrészének megvásárlására. A pompa- és luxuskedvelő arab piacot mint célpiacot már régóta szerette volna megcélozni a pécsi manufaktúra, de nem sikerült betörniük oda, nem tudtak igazi kapcsolatokat kialakítani. A pécsi porcelángyár többségi részvénypakettjének megvásárlásával elsődleges terve a Zsolnay-porcelán régi rangjának visszaszerzése.

Legfőbb értékének a gyár hírnevét és a még megőrzött szakembergárdát tartja. A piacszerzéshez szükséges marketing-munka hasonlít az óragyártáséra, mindkettőben ott van valahol a művészet és a kultúra – mondta egy korábbi nyilatkozatában a szír üzletember. Amennyiben a pécsi közgyűlés csütörtökön jóváhagyja az ajánlatot, Bachar Najari 180 millió forintot fizet a jelenleg városi tulajdonú részvénypakettért és félmilliárd forint tőkejuttatást is nyújt a gyárnak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*