McAffee kalandjai Belizében

Az elmúlt hónapban nagy sajtóvisszhangot keltett a rendhagyó vírusirtó milliomos, John McAfee furcsa története. A gyilkosság vádjával körözött, Belizében visszavonult, majd onnan Guatemalába szökött informatikus most minden eddiginél hajmeresztőbb történettel állt elő az kicsiny latin-amerikai országban töltött éveiről.

McAffe még 1987-ben hozta létre a vírusirtó programokat fejlesztő és forgalmazó McAffe Associates céget, mely 1994-ben robbant be az IT piacra, a shareware formában is kínált anti-vírus szoftverekkel. Az amerikai programozó nem sokkal az üzleti sikerek után túladott cégén és Belizébe költözött, ahol egyesek szerint gyógyszer- mások szerint dizájnerdrogokat gyártó üzemet létesített és szinte azonnal összetűzésbe került a helyi kormánnyal.

Az informatikus az újságíróknak elmondta, hogy belizei tartózkodása minden aspektusát beárnyékolta az országot markában tartó korrupció. McAffe, saját verziója szerint több esetben is zsarolások áldozatául esett, így válaszul a személyét ért támadásokra, egy kisebb kémhálózatot hozott létre, hogy adatokat gyűjtsön Belize, szerinte korrupt vezetőiről, akiket egyenesen “intézményes kalózoknak” titulált.

Kezdetben beépített emberein keresztül 75 hordozható számítógépet ajándékozott a karibi ország tisztviselőinek , amelyekre saját maga telepített kémprogramokat. A McAffe-hálózatban egyaránt akadtak miniszteri titkárok, befolyásos emberek szeretői, egyszóval bárki aki információt szállíthatott a hatalom üzelmeiről. McAffe arról is hírt adott, hogy magánkémei egy Belizében szerveződő Hezbollah sejtet is felfedeztek. A hírszerző testületbe szerződtettek egy McAffe-hasonmást is, az ő alakításán állt vagy bukott például a vírusirtó decemberi szökése az országból.

Az amerikai milliomos szervezete lévén értesült arról, hogy a belízei hatóságok gyilkossággal gyanúsítják, ezért hasonmását Mexikóba küldte. Miután a helyi hatóságok elfogták az amúgy hivatalosan szintén John McAffeként anyakönyvezető férfit, az igazi vírusvadász fiatal és szemrevaló barátnőivel Guatemalába szökött. Később Guatemalából az Egyesült Államokba folytatódott az útja, ugyanis ott legalább nem körözik a sokak által teljesen flúgosnak tartott informatikust.

McAffe szerint az állami szervek számítógépes hálózatát elektronikus úton igen nehéz feltörni, de miért is mennénk fejjel a falnak – ha egy lelkes, meggyőző fiatal, vagy egy vonzó hölgy útján maguk a célszemélyek is beengedhetik az esetleges hackert a rendszerükbe. “Még mindig az ember a leggyengébb láncszem” – mondta McAffe.

A visszavonult amerikai egyébként akkor sem unatkozik ha éppen nem James Bond nyomdokain jár. Belizei tartózkodása alatt szenvedélyesen gyűjtötte a fegyvereket, illetve a “légi cigányok” névre hallgató baráti társaságával ultrakönnyű kisrepülőkön járja a karibi szigetvilágot. Az, hogy a fantáziadús sztori milyen százalékban igaz, egyenlőre még nem világos, ám elnézve egzaltált informatikust valószínűleg nem most hallottunk róla utoljára.

Forrás: Latimoport.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*