Halálos tetkók

Évek óta ismeretes, hogy egyes tetováló festékek rákot okozó anyagokat és egyéb tiltott összetevőket tartalmaznak. A legújabb kutatások szerint az első megállapítások óta szinte semmi változás nem történt az ügyben.

A legújabb német öko tesztek szerint – melyek során 20 fekete és színes tetováló festéket vizsgáltak meg a szakemberek – minden második színezőanyagban egészségre káros anyagok találhatók. A minták közül öt színes festékben és kétféle fekete festékben olyan mértékben magasak a rákkeltő anyagok, hogy azoknak nem is szabadott volna forgalomba kerülniük.


A tetováló festékekkel az a legnagyobb probléma, hogy ugyanúgy, mint a gyógyszerek, először a bőr alá, majd direkt a szervezetbe kerülnek. Már régóta látni lehetett arra utaló jeleket, hogy a különböző festékek nem maradnak a bőr alatt, hanem tovább vándorolnak a szervezetben, és többek között lerakódhatnak a nyirokcsomókban. Egy 2009-es állatkísérlet szerint például a tetoválás színei hat héten belül, 60 százalékban eltűntek.

A bevizsgált színek közül a legrosszabb helyen a sárgák és a zöldek végeztek, amikben aromás aminokat találtak, melyeket rákkeltő vegyületekként tartanak számon. Két fekete termékben pedig policiklusos aromás szénhidrogéneket találtak, melyek az olaj, kőszén és a kátrány üledékeiben fordulnak elő, és a testbe jutva rendkívül rákkeltő hatásuk van. A tesztek során két termékben még nikkelt is találtak, melyet humán rákkeltőként tartanak számon. A 20 vizsgált szín közül csak három fekete volt teljesen tiszta és legálisan árusítható, illetve tetoválószalonban használható.

Forrás: VJM.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*