Új év-új élet

Szőke Marianna, tanácsadó rovata.

Egy új év mindig határozott tervekkel, célokkal és fogadalmakkal kezdődik.  Sokan választják a diétát, és elhatározzák, hogy idén végre tényleg tesznek is a fogyókúrájuk sikeréért, és nem adják fel! Kezdetben még izgalmasan is hat az újévi fogadalom, és a diéta betartása is egyszerűnek tűnik.

Később, ahogy telnek a hetek, egyre inkább csökken a lelkesedés, és a kitartás. Néha – néha bizony sikerül elcsábulni egy-egy sütire, egy kiadósabb ebédre / vacsorára. Sokan azt gondolják, hogy a napközbeni nassolással nem ártanak a fogyókúrájuknak, vagy, hogy nem számít az a kis ropi, cukorka, csoki.

Miért vallanak sokan kudarcot, és adják fel néhány hét után az újévkor megfogadott diéta véghezvitelét? Miért hagy el erőnk, amikor kezdetben minden olyan egyszerűnek tűnt?

Sokszor hiába kitartó a diétázó, ha egyszerűen rossz módszer szerint próbál fogyni. Szakember segítsége nélkül, tévhiteket követve a legnagyobb akaraterővel is nehéz eredményt elérni, ilyenkor pedig könnyen elveszti az ember a lelkesedését. Sokan drasztikus fogyókúrába kezdenek, itt arra gondolok, hogy korábban elfogyasztottak napi 3000 kalóriát  a diétájuk pedig 1000 – 1200 kalória között mozog …ezt az emberi szervezet nagyon nehezen dolgozza fel.

Arról nem beszélve, hogy az anyagcsere ebben az esetben hirtelen lelassul, és amint abbahagyja a diétázó ezt a drasztikus fogyókúrát, a lefogyott súlyának a felét hízza vissza napokon belül. Az egyik kiváltó ok tehát a nagyon hirtelen lecsökkentett kalória bevitel, valamint a megfelelő táplálék – vitamin szükséglet hiánya, mely az energiát biztosítja szervezetünknek.

A másik ok a megfelelő testmozgás hiánya. A diéta önmagában nem elég, a testedzés nagyon fontos és elengedhetetlen kiegészítője a sikeres diétának több szempontból. Egyrészt aki sportol több önfegyelemre, és akaraterőre tesz szert. A testmozgás hihetetlen boldogsággal tölthet el, és szervezetünk meghálálja a kitartó edzéseket. Másrészt természetesen kalóriát is veszítünk az edzéseink alkalmával (sportonként változó), tehát nagymértékben segíti szervezetünk kalória felhasználását. A tartós sikerhez a rendszeres testmozgás elengedhetetlen. Rendszeresen testmozgáson a heti minimum 5 alkalommal végzett 40-45 perces edzésekre gondolok.

A harmadik ok lehet a stressz. Meggyőződésem, és több kutatás is alátámasztja, hogy minden betegségnek, így az elhízásnak is egyik lehetséges oka a szervezetünket ért negatív hatások, a stressz. Sokan a stresszhelyzeteket úgy élik meg, hogy édességhez nyúlnak. Természetesen ez a helytelen „szokás” nem megoldás a problémákra. Tudom, hogy sokszor nagyon komoly gondokkal találkozunk szembe, és amikor egy váratlan és nagyon nehéz szituációba kerülünk, akkor elhagy az erőnk, és képesek vagyunk kicsit kényeztetni magunkat egy – egy finomabb falattal, vagy inkább sok finom falattal. Abban a pillanatban az evés hatására talán meg is nyugszunk, de sajnos ennek látható nyomai lesznek testünkön.

Az egészséges, szép testhez rengeteg kitartásra, akaraterőre, és odafigyelésre van szükség. A velem készült interjúban is elmondtam, én is elhízott tinédzser voltam! Regényt tudnék arról írni, mennyi egészségtelen és helytelen fogyókúrát próbáltam ki, természetesen rövid eredményekkel. Egy idő után rájöttem, hogy az egészséges és szép testhez rengeteg kitartásra, és odafigyelésre van szükség. Az életmódváltás nem megy egyik napról a másikra, ahhoz egy tudatosan megtervezett és összeállított életmód programra van szükség. A helyes táplálkozás összehangolása a megfelelő testmozgás programmal, valamint a stressz kezelése együttesen hozhat tartós eredményt!

 

A Healthy Lifestyle rovatom keretén belül igyekszem segítséget nyújtani az új, egészséges életmód kialakításához! Kérdéseikkel bátran forduljanak hozzám e-mailben vagy telefonon!

Szőke Marianna
Certified Personal Trainer, Pilates Master Trainer,
Yoga Instructor, Nutritionist and Wellness Consultant,
Fitness Model

Body ‘n’ Soul Wellness Academy
Las Vegas, NV
Website: www.body-soul.us

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.