Ahol fehér ember először lépet Kalifornia földjére

San Diego a 8-adik legterjedelmesebb városa az Amerikai Egyesült Államoknak. A mexikói határtól kb. 20 km-re helyezkedik el, és az évek során Kalifornia állam második legnagyobb városává nőtte ki magát. Itt található továbbá egy haditengerészeti kikötő és bázis is, ami egyben fontos hadászati támaszpont az amerikaiak számára.

Történetét tekintve igen furcsa, és igen kevés városnak van ilyen históriája az Amerikai Egyesült Államokban, mint San Diegonak. Ez a vidék volt ugyanis az, ahol a fehér ember először lépet a mai Kalifornia földjére. Előtte, még mielőtt a spanyolok ideérkeztek volna, a Kumeyaay törzs uralta a vidéket. 1542-ben tette be először a lábát európai erre a vidékre, amikor is Juan Rodríguez Cabrillo, portugál származású, de spanyol zászlajú hajóval elfoglalta a környéket. Később, 1602. november 12-én Don Sebastian Viscaíno, spanyol származású hajós, végig feltérképezte a partvidéket. Szent Didactus napján ért a város területére, amit spanyol nyelven San Diegonak hívnak, és ebből kifolyólag ezt a nevet  kapta a környék.

Emellett érdekes felfigyelni arra is, hogy a hajó, amin érkezett Viscaíno, szintén a San Diego nevet viselte. A spanyol uralkodó parancsára Pedro Fages 1769. 05. 14-én létrehozta San Diego erődítményét, annak érdekében, hogy innen vezényeljék Kalifornia gyarmatosítását. Ebből kifolyólag ez a település lett a legelső jelentősebb város a Csendes-óceán partján. 2 hónappal később ideérkeztek a Ferences rendi papok, azért hogy a helyi lakosokat (indiánokat) a keresztény vallásra áttérítsék. Ennek érdekében létrehoztak egy missziót 1769. 07. 16-án Junípero Serra irányításával.

Később rengeteg konfliktus keletkezett az indiánok és a telepesek között, ezért a missziót távolabbra helyezték el ettől a vidéktől 1774-ben. Ennek ellenére, 1797-re jelentős őslakosokból álló gyülekezettel rendelkeztek Kaliforniában, kb. 1400-1500 hívővel. 1821-től a város mexikói fennhatóság alá került, a mexikói függetlenségi háború következtében. 1848-ban az Amerikai Egyesült Államokhoz csatolták San Diegot illetve teljes Kaliforniát, miután befejeződött a mexikói-amerikai háború. Az USA-hoz való csatolást a Guadalupe Hidalgo-i béke szentesített (18250000 $-ért). Ekkor további államokat is a fennhatóságuk alá vontak az amerikaiak, mint Utah, Arizona, Új-Mexikó, Wyoming, Colorado és Texas.

Ennek következtében óriási bevándorlás indult ezekre, a területekre, főleg Kaliforniába (aranyláz). 1885-ben lett hivatalosan is város San Diego, habár az 1860-as években még a település lakóinak kihalása veszélyeztette, hiszen volt olyan időszak, amikor a lakosság száma 12 fő volt, így majdnem kísértet város lett. A 20. század elején 2 világkiállítást is rendeztek itt (1915, 1935). A II. világháborút követően jelentős szerepet töltött be a város életében, hogy idetelepült az amerikai haditengerészet, aminek következtében fellendült a gazdasága. Az 1990-es évek óta fontos szerepet játszik a gazdasági életükben a turizmus, amely egy nagy lökést adott a hidegháború után kialakult recessziós időszaknak.

A város területileg hatalmas, nagy kiterjedésű, a tengerparttól a hegyekig napjainkban 1 millióan élnek. A természeti adottságok tökéletesek: kellemes éghajlat, tiszta levegő, gyönyörű tengerpart rendkívül vonzóvá varázsolja a vidéket. Ebből kifolyólag San Diego az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb turista paradicsoma. Ezt nagyban megerősíti az is, hogy rengeteg érdekességet, látnivalót kínál a látogatók számára, így megállapítható, hogy a város és annak lakói tudatosan teremtettek a turisták vonzására.

A legnagyobb befolyásoló tényező és vonzerő is egyben a kedvező természeti adottság. A városnak 100 km hosszú, strandolásra kiválóan alkalmas, homokos tengerpartja van. Sok turistát az is vonz, hogy San Diego közelében található, a Mexikó határon levő híres és bizonyos értelemben szórakozóváros, Tijuana, ahol olyan dolgokat is megtehetnek, ami az USA-ban tilos.

San Diego városában nemcsak az amerikai, hanem a mexikói és spanyol kulturális emlékek is megfigyelhetők. Ez valószínűleg a terület történetére vezethető vissza, hiszen 1769-ben Pedro Fages alapította a várost, illetve 1821-1848 között mexikói befolyás érvényesült. A kulturális örökségeket leginkább a Balboa park múzeumaiban figyelhetjük meg. Rengeteg viktoriánus adobe épületet vonultat fel az Old Town San Diego State Historic Park, mint például a Casa de Estudillo. Ezen kívül itt található egy építészeti remekmű, a Dél-Kalifornia első tégla épülete, a Whaley House. Továbbá nemcsak az építészet képviselteti magát a városban, hanem rendkívül híres és neves festők, mint Rembrandt, Frans Hals, és Paul Cézanne művei a festészet jelenlétét mutatja. Ezeket, a remekműveket a Timken Museum of Art-ban tekinthetjük meg.

Az amerikai konyha nem vetekszik más nemzeti konyhákkal, de eléggé tartalmas, laktató és változatos. Ez vonatkozik a San Diego-i ízekre is. Az amerikai konyha kapcsán nemcsak a hamburgerre, hot dogra és más gyorséttermi ételekre kell gondolni. Ezeket természetesen minden amerikai fogyasztja, hiszen a rohanó mindennapjaikban nem mindig érnek rá főzni. Azonban hétvégeken vagy szabadnapjaikon igenis megadják a módját a főzésnek. Rendkívül finoman és ízletesen készítik a steaket, amit általában héjában főtt burgonyával vagy párolt főzelékkel tálalnak.

Ezen a vidéken nagyon elterjedt finomság a chili, ami mexikói eredetű, hiszen eléggé közel helyezkedik el a városhatárhoz. Ez az étel egy rendkívül sűrű babfőzelék darált hússal. Ehhez jön még a méreg erős chili paprika, amit csak az erős gyomrúaknak ajánlunk. A már említett nemzeti étel a hamburger, ami San Diegoban is igen közkedvelt, darált marhahúsból készült húspogácsa, melyet általában ketchuppal vagy mustárral ízesítenek. Rendszerint puha, zsemleszerű „roll” közepébe rakják, és így fogyasztják. Ezen kívül reggelire általában szalonnás tükörtojást (fried egg with bacon) esznek, illetve vacsorára valami könnyed édességet vagy salátát fogyasztanak. San Diegoban két igen közkedvelt és igényes éttermet emelnék ki.

Az egyik a Big Kitchen, ahol állítólag a város legjobb reggelije kapható, és azt állítják, hogy egyszer itt mosogatott Whoopi Goldberg. A másik a Humphrey’s, amit Humphrey Bogartról neveztek el. A tengeri éttermet Casablanca stílusban rendeztek be. Friss homárt kaphatnak itt az éhes vendégek egyenesen a tartályból.

San Diego gazdasága napjainkban a fellendülés időszakát éli. Ez mindenekelőtt a nagyszerű természeti adottságoknak köszönhető, az örökös tavasz, ami meleg és kellemes. Ennek eredményeképpen elterjedtek a citrusfélék, ami meghatározza a város élelmiszeriparát. A modern ipari ágazatok a legkorszerűbb termékek előállítására koncentrálnak: a repülőgép- és rakétaipara, elektronikus ipara a legkiemelkedőbb. Továbbá a 1990-es évektől fontos szerepet tölt be San Diego életében a turizmus, ami nagyban befolyásolja a gazdasági növekedést. A rengeteg látnivalók és érdekességek csak úgy vonzzák a turistákat, és egyben a pénzt is a városnak.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*