Kártérítést kapnak az amerikai hitelesek

Tíz jelzálogkölcsönt folyósító hitelintézet hétfőn megállapodott abban, hogy 8,5 milliárd dollárnyi kártérítésben részesíti a válság idején szabálytalanul végrehajtott ingatlan-lefoglalások károsultjait – inkább nem vizsgálják ki egyesével az összes ilyen ügyet.

3,8 millióan kapnak pénzt
A bankok belátták, hogy a kormány által kezdeményezett vizsgálat túlságosan költséges és körülményes a számukra. A USA Today beszámolója szerint több mint félmillió ügyfél kért felülvizsgálatot korábbi ingatlanlefoglalási ügyében. Az amerikai számvevő és valutahivatal (OCC) közlése szerint a pénzintézetek döntése nyomán mintegy 3,8 millió jelzáloghiteles részesül majd néhány száztól 125 ezer dollárig terjedő kártérítésben, az ellenük vétett hibák súlyosságának függvényében.

Tömegesen nyomták a papírokat
A vizsgálatot a 2010-ben kirobbant, úgynevezett “robot-aláírási” botrány nyomán kezdeményezte a kormány, miután kiderült, hogy a bankok a pénzügyi válság idején tömegével bocsátottak ki szabálytalan iratokat megalapozatlan ingatlan-lefoglalások végrehajtása érdekében. A Bank of America, a Citigroup, a JPMorgan Chase, a Wells Fargo, a MetLife Bank és öt másik pénzintézet 3,3 milliárd dollárt folyósít majd az arra jogosult hiteleseknek, további 5,2 milliárd dollárnyi adósságot pedig átütemez vagy jóváír. A bankok által felkínált egyezséget az OCC és Fed kormányzótanácsa elfogadta.

Nem mindenki elégedett
A mostani kártérítés azokat az ügyeket zárja le, amelyekre nem terjedt ki az öt vezető szolgáltató, illetve az igazságügyi minisztérium, a lakásügyi hatóságok és az államok igazságügyi hivatali által a “robot-aláírások” ügyében tavaly februárban megkötött, 25 milliárd dolláros megállapodás.

A Nemzeti Fogyasztói Jogi Központ egyik jogásza szerint bár mindenféle anyagi kompenzáció a jó irányba tett lépés, a megállapodás messze nem tökéletes. A kifizetések összege ugyanis szerintük nem mérhető össze az okozott károk mértékével.

 

Forrás:brivatbankar.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*