Értékmentés másként

A Himnusz születésnapja alkalmából minden évben gazdag programmal készül Veszprém városa és a környező települések. A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, a Himnusz születésnapján. 2013-ban, a 190. évfordulón a magyar levéltárak országszerte számos kulturális és művészeti rendezvénnyel szolgálják a nemzeti kultúra ápolásának, erősítésének ügyét.

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta január 22-én ünnepeljük A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT. A Magyar Kultúra Napja alkalmából mindenkit szeretettel -és érdekes programokkal- vár a Magyar Nemzeti Múzeum. Időpont: 2011. január 21  10 és 18 óra között

Nem titok, hogy a jelenlegi gazdasági viszonyok hatására a múzeumok is rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A Magyar Nemzeti Múzeum – a többi közgyűjteményhez hasonlóan – mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyre nehezebb körülmények ellenére változatlanul magas színvonalon szolgálja a kulturális örökség védelmének, a magyar és az európai hagyomány őrzésének, megújításának ügyét. Célunk, hogy miközben árfolyam-ingadozások hírei határozzák meg mindennapjainkat, felhívjuk a figyelmet azokra a szellemi és kézzelfogható kincsekre is, amelyek értéke független mindattól, ami a gazdaságban és a közéletben történik.

Törekvésünk megvalósításában – túlélési stratégiánk részeként – a jövőben nagy szerepet szánunk önkéntes segítők bevonásának is. Így lesz ez 2012. január 21-én is, amikor a Magyar Kultúra Napja alkalmából barátaink – egyetemi oktatók, más közgyűjtemények munkatársai, a magyar tudományos élet neves képviselői –segítenek nekünk a tudományos ismeretterjesztés és a közösség kulturális cselekvésre ösztönzésének munkájában.

Ezen a napon már a múzeum nyitása is rendhagyó módon zajlik, hiszen reggel tíz órakor Csorba László főigazgató saját kezűleg fogja a Magyar Nemzeti Múzeum kapuját a látogatók előtt kitárni. A múzeum történeti kiállításának termeiben neves vendégelőadóink tartanak rendhagyó tárlatvezetést, beszélgetnek az érdeklődőkkel, válaszolnak a látogatók kérdéseire.
Az egész napos, ingyenes programon összesen 13 témában, 13 neves előadótól hallhatnak különleges előadást a látogatók, akik így a múzeumban látható műtárgyakat újra és talán új nézőpontokból is megismerhetik.

Részletes program:

10.30 Bácskai Vera–Csorba László: Ország, város, híres ember…
helyszín: 2. emelet, 11. terem

11.00 Zoboki Gábor: Egy múzeum születése – a budapesti Ludwig Múzeum épülete
helyszín: 1. emelet, Széchényi terem

11.30 Laszlovszky József– Ritoók Ágnes: Jön a tatár!
helyszín: 2. emelet, 1. terem

12.00 Gyáni Gábor: A trianoni sokk
helyszín: 2. emelet, 17. terem

12.30 Marosi Ernő: Cseh disznó és vörös sárkány
helyszín: 2. emelet, 3. terem

13.00 Pálffy Géza: Az ismeretlen, hiányzó Szent Korona
helyszín: 1. emelet, Palást terem

13.30 Mikó Árpád: Egy stallum titkai
helyszín: 2. emelet, 6. terem

14.00 Gecsényi Lajos: Fekete autó és tapsvihar
helyszín: 2. emelet, 20. terem

14.30 Ács Pál: Reformáció és deformáció
helyszín: 2. emelet, 6. terem

15.00 Schmidt Mária: Terror és ellenállás a diktatúra hétköznapjaiban
helyszín: 2. emelet, 20. terem

15.30 Oborni Teréz: Három ország, egy haza?
helyszín: 2. emelet, 7. terem

16.00 Kontler László: Felvilágosodás és kommunikáció, Európa és Magyarország
helyszín: 2. emelet, 10. terem

16.30 Horn Ildikó: Páncél és papagáj
helyszín: 2. emelet, 8. terem

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*