Szigorítják a fegyvertörvényeket Amerikába

Barack Obama amerikai elnök egy sajtóértesülés szerint átfogó intézkedéseket tervez a fegyvertörvények szigorítására, és nem csupán a támadófegyverek 2004-ben hatályát vesztett tilalmának visszaállítására törekszik.

A 26 halálos áldozatot követelő newtowni iskolai vérengzés után decemberben felállított, Joe Biden alelnök vezette munkacsoport a The Washington Post című lap szombati beszámolója szerint komolyan mérlegeli, hogy a jövőben kötelezővé tennék minden fegyvervásárlásnál a vevő hátterének ellenőrzését. Emellett országos nyilvántartást vezetnének minden fegyvereladásról és viszonteladásról.


További lépésként megerősítenék a (fegyvert tartók) mentális egészségére vonatkozó ellenőrzéseket, és súlyosabb büntetésekkel sújtanák a különböző, például az iskolák környékére vonatkozó fegyverviselési tilalmak megsértőit, ahogy azokat is, akik kiskorú kezébe adnak fegyvert – írja a lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az egyik forrás szerint a Biden vezette munkacsoport az esetleges törvénymódosítások mellett számos olyan intézkedést is tervez, amelyhez nincs szükség a kongresszus jóváhagyására.

A változtatások érdekében a Fehér Ház olyan stratégián dolgozik, amelynek keretében megkerülnék a fegyvervásárlást támogató és propagáló amerikai fegyvertartók szövetségét (National Rifle Association – NRA), megszereznék viszont a korlátozásokhoz a Wal-Mart áruházlánc és más nagy fegyverforgalmazók támogatását oly módon, hogy az az üzletnek is hasznára váljon. Barack Obama elnök a newtowni ámokfutás után néhány nappal második elnöki mandátuma egyik kulcsfeladatának nevezte a fegyvertartás visszaszorítását az államokban.

Már akkor azt hangoztatta, hogy a lakosság birtokába került lőfegyverek útját nyomon kell követni, és szigorúbban ellenőrizni kell a fegyvert vásárolni szándékozó polgárok indokait. Nem szabad lehetővé tenni, hogy az emberek illetéktelenül fegyverhez jussanak, és meg kell szüntetni a fegyvereladásokkal kapcsolatos szabályozás esetleges hiányosságait. Ismét felszólított arra, hogy vezessék be újra a támadófegyverek 2004-ben hatályát vesztett tilalmát. Kiállt ugyanakkor “az ésszerű korlátok” közötti fegyverbirtoklás joga mellett. Jelezte, hogy 2013-ban jogszabály készül majd a fegyvertulajdonosok szellemi, egészségi állapotára vonatkozóan is. A fegyverellenőrzés szigorítása nem az egyetlen lehetőség az előrelépésre – jelezte, úgy fogalmazva, hogy a szellemi egészséget szolgáló gondozáshoz “ugyanolyan könnyűvé kell tenni a hozzájutást, mint a fegyverekhez”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*