Idén korábban torkoskodhatunk

A Magyar Turizmus Zrt. 2013-ben is meghirdeti a már hagyományos Torkos Csütörtök akciót. Ezúttal azonban nem februárban, hanem január legvégén ehetjük magunkat degeszre. Féláron!

Az évek óta sikeres, magyar gasztronómiát népszerűsítő akció idén eltér a néphagyománytól, és nem a hamvazószerdát követő csütörtökön tartják meg, hanem a gasztronómiai szövetségekkel egyeztetve 2013. január 31-ére hozzák előre az akciót Farsangi Torkos Csütörtök néven. Ezen a napon az eddig megszokottakhoz híven a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak. A Magyar Turizmus Zrt. azért döntött a dátummódosítás mellett, mert a hagyományhoz kötődő időpont éppen az étterembe járás szempontjából szintén népszerű Valentin (Bálint) napra esik.


A szervezők a rendezvény hivatalos honlapján, a TorkosCsutortok.hu oldalon január második hetétől kezdve lehet nyomon követni, hogy mely éttermekben, milyen időpontokban van még szabad hely. Január 14-től pedig lehetőség nyílik az online asztalfoglalásra is. Az így feladott foglalásokat legkésőbb 2 napon belül igazolják vissza. Annak feladásáról és visszaigazolásáról is e-mailben tájékoztatják a megrendelőt. A szolgáltatás pedig természetesen ingyenes.

De mi is a Torkos Csütörtök?

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang.
Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző “regélő hétfő” vagy a “farsang farkát” jelölő három jeles nap, a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a Torkos Csütörtök.


Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazó szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnénk ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára. Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás “kötelező” volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

2013-ban a hamvazószerdát követő csütörtök február 14-ére, vagyis az étterembe járás szempontjából szintén népszerű Valentin (Bálint) napra esik, ezért a Magyar Turizmus Zrt. – a gasztronómiai szövetségekkel egyeztetve – kivételesen más időpontban szervezi meg a Torkos Csütörtök akciót. Január 31-én, a farsangi szezon idején tehát különleges Farsangi Torkos Csütörtökön vehet részt mindenki, aki ellátogat az akcióban részt vevő valamelyik étterembe, vendéglátóhelyre ezen a napon. 


Használja ki ezt a lehetőséget, és torkoskodjon a Keresés menüpont alatt hamarosan megtalálható vendéglátóhelyek bármelyikében, amelyek január 31-én 50%-os kedvezményt biztosítanak teljes étel és ital kínálatukból.  A korábbi évek tapasztalata alapján érdemes a kiszemelt éttermekben előre interneten vagy telefonon asztalt foglalni. Ehhez nyújt segítséget éttermi kereső, ahol városra bontva böngészhet az akcióban részt vevő éttermek között.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*