A Costa Concordia túlélői: “Egy évvel később az életük még mindig romokban hever”

Az olasz óceánjáró luxushajón 4229-en tartózkodtak, közülük 3209 turista a világ 62 országából, többségükben olaszok, franciák és németek. A hajó a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigetnél beleütközött egy a tengerfenékből kiálló sziklába, és léket kapott, majd az oldalára dőlt. A tragédia időpontjában az utasok éppen vacsoráztak, a háttérben zene szólt, többek között Fehér Sándor játszott.

Semmiféle kártérítést nem kapott az egy éve szerencsétlenül járt olasz Costa Concordia luxushajó üzemeltetőjétől a hajó egyik magyar zenésze, akit most már kilakoltatás fenyeget – írta a The Sunday Telegraph.

A zenész elmondta, hogy a balesetben hát- és lábsérüléseket szenvedett, amelyek miatt továbbra is kezelésekre szorul, játszani nem tud, de hangszerei híján egyébként sem tudna dolgozni. Csanya Jenő hozzátette: mivel nem tudja fizetni ingatlanhitelét sem, most már az a veszély fenyegeti, hogy kilakoltatják otthonából. A bekövetkezett szerencsétlenségben életét vesztette Fehér Sándor, a zenekar hegedűse.

Csanya Jenő elmondta: zenésztársával, Balogh József zongoristával a hajó kiürítése közben még látták, amint Fehér Sándor visszamegy, és rémült, síró gyerekeknek segít felvenni a mentőmellényeket. Csanya Jenő elmondta azt is, hogy miután a hajó a part menti szikláknak ütközött, a belső tájékoztató rendszeren több nyelven is sokáig azt ismételgették, hogy mindössze elektromos problémáról van szó.

A toszkánai partoknál szerencsétlenül járt Costa Concordia óceánjáró balesetét túlélő magyar zongorista egy 40 centiméteres résen préselte ki magát a hajóból, így jutott fel az egyik mentőcsónakra, amellyel aztán partot ért. Balogh József  azt mondta, soha többé nem megy hajóra dolgozni.

A hajót üzemeltetető Costa Cruises a brit lapnak adott nyilatkozatában ugyanakkor azt közölte, hogy a személyzet tagjainak “csaknem 93 százaléka” elfogadta a felajánlott kártérítést, hozzávetőleg 80 százalékuk pedig a cég más hajóin vállalt munkát.

Peter Ronai és Holly Ostrov Ronai gondatlanságból elkövetett emberölés jogcímén kezdeményeztek eljárást a hajó üzemeltetője és tulajdonosa, a brit-amerikai Carnival-csoport ellen, és 400 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtottak be. A túlélők nevében indított polgári keresetek teljes gondatlansággal vádolják a katasztrófával kapcsolatban a Carnival Cruise Line hajótársaságot, valamint annak anyacégét, a Carnival Corporationt is. Ezekben a keresetekben is szerepel büntető jellegű kártérítés.

-Mi természetesen azt kívánjuk bizonyítani, hogy a kapitány volt gondatlan,” mondta Holly Ostrov Ronai, a New York-i ügyvéd aki a magyar károsultakat képviseli. A hajón sem a személyzetet, sem az utasokat nem készítették fel arra, hogy vészhelyzet esetén mi a teendő. Ekkora káoszban nem is csoda, hogy ennyien az életüket vesztették” – mondta Ronai. Ha az üzemeltető betartotta volna a biztonsági előírásokat, senkinek sem kellett volna meghalnia – tette hozzá.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*