Továbbra is súlyos állapotban van Chávez

Súlyos tüdőgyulladással küzd, és lehet, hogy lélegeztetőgépen is van Hugo Chávez venezuelai elnök, akinek jövő héten részt kellene vennie saját beiktatási ceremóniáján.

Továbbra is súlyos tüdőgyulladással és annak következményeivel küzd Hugo Chávez venezuelai államfő – jelentette be a BBC beszámolója szerint Ernesto Villegas venezuelai tájékoztatási miniszter. A BBC által idézett közlemény úgy fogalmaz, hogy légzési elégtelenség lépett fel Cháveznél, de nem pontosítja, hogy ez mit takar, de az AP hírügynökség kommentárja szerint arra a lehetőségre is utal, hogy Cháveznek jelenleg lélegeztetőgépre van szüksége.

Chávezt nemrég harmadszor is megválasztották államfőnek, jövő héten, január 10-én lesz a beiktatási ceremónia, de a hírek alapján vajmi kevés az esélye annak, hogy Chávez megjelenik a beiktatáson. A caracasi kormányközlésekből továbbra sem derül ki, mit szándékoznak tenni Chávez hívei abban az esetben, ha az elnök állapota nem teszi lehetővé, hogy hazatérjen a jövő heti beiktatásra.

Az 58 éves elnök egyébként december közepén megműtötték rákkal, immáron ez volt a negyedik műtét 2011 óta, amikor felfedezték a rákot nála. A legutóbbi műtét után rögtön kapta a felső légúti fertőzést, amely lelassította felépülését. A nemzetközi sajtó nem sokkal korábban arról is beszámolt, hogy hirtelen visszatért hazájába Nicolas Maduro Moros alelnök, aki az elmúlt napokban Havannában tartózkodott az államfő betegágyánál. Ezt a kommentárok még annak jeleként értékelték, hogy Chávez állapota javul.

Villegas miniszter csütörtöki közleménye egyébként arra is figyelmezteti a lakosságot, hogy a nemzetközi sajtó – az ellenzék támogatásával – az elnök állapotának taglalásával pszichológiai háborút folytat, amelynek célja szerinte az ország stabilitásának megingatása és Chávez “forradalmának” lezárása. A miniszter szerint a “manipulációk” kiindulópontja az Egyesült Államok, ahol azt gondolják, hogy “eljött az ő idejük” egy “jobboldali támadás indítására”.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő ezt Washingtonban egyértelműen cáfolta. Mint fogalmazott, nem létezik semmilyen, “az Egyesült Államokban gyártott megoldás” Venezuela részére.

Forrás:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*