Gárdonyi életművét bemutató országjáró sátor

Tárlatokkal, prózai és zenés darabokkal, valamint egy, az író életművét bemutató vándorkiállítással várja az érdeklődőket a Gárdonyi Géza Emlékév, amelyet az Egri csillagok szerzője halálának 90., és születésének 150. évfordulója alkalmából rendeznek. A programsorozat, amely az egri Dobó István Vármúzeumban 2012 októberében megnyílt kiállítással vette kezdetét, augusztus 2-ára és 3-ára tartogatja a legnagyobb eseményt: az országos méretű, Gárdonyban zajló születésnapi ünnepélyt.
Az országszerte több városban zajló rendezvénysorozatot az egri vármúzeum, a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), valamint Gárdony városa irányítja. „A Tollal a csillagok felé jelmondatú múzeumi év több mint száz programmal várja az író iránt érdeklődő, rá emlékező közönséget”- mondta el dr. Rémiás Tibor, a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatóhelyettese, aki hozzátette, az emlékév másik fő célkitűzése az olvasás népszerűsítése.
„Akik megnézik a tárlatot, és kipróbálják az interaktív elemeket, hazaérve talán leemelik a poros Gárdonyi-köteteket a polcról”- utalt Szalainé Király Júlia, muzeológus az emlékév alkalmából Gárdonyi életművét bemutató országjáró sátor programjára. Az elmúlt egy évben a PIM-ben megtekinthető „Láthatatlan ember arcai” című kiállítás anyagával októbertől 2013. február 28-áig az egri vár múzeumában találkozhatnak az érdeklődök. A tárlat, − amely többek között bemutatja Gárdonyi történelmi regényeit, titkosírását, valamint saját használatú tárgyait: pipáját, bőröndjét és írógépét, − jövőre Székesfehérváron, Balassagyarmaton, Agárdon és Balatonfüreden tűnik fel.
A kiállítótermek mellett a színpadon is helyet kap az emlékezés: az egri Gárdonyi Géza Színház A bor című színművet mutatja be, míg az Agria Nyári Játékokon az Isten rabjai musicalváltozatát állítják színpadra. Az ünnepségsorozat tetőpontja augusztus 2-án és 3-án jön el: a Gárdonyban rendezett országos rendezvény többek között tudományos emléküléssel, Rönkvár-beli játékokkal és a Velencei-tavi Galéria könyvillusztrációkból rendezett kiállításával várja az érdeklődőket, akik Gárdonyi tortájából is kóstolhatnak. A kétnapos programot Gárdony város önkormányzatával együttműködve a Zsongó Bárka Egyesület szervezi további civil szervezetek bevonásával.
A szervezők nem csupán egy évre tervezik az emlékezést. Amellett, hogy kérik Eger Északi városrészének átnevezését Gárdonyi Géza lakóteleppé, az Eger Vára Barátainak Köre Egyesülettel együttműködve felújítják Gárdonyi síremlékét, valamint kezdeményezik a Gárdonyi-emlékház kertjének rehabilitációját, és az Emlékmúzeum szomszédságában lévő épület múzeumi, közösségi célú hasznosítását.
(Forrás:www.tveger.hu, www.flagmagazin.hu, www.vivistvelenceito.hu)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*