Vérdíjat tűztek ki az amerikai nagykövetre

Az al-Káida legveszélyesebbnek tartott jemeni székhelyű al-szervezete (AQAP) három kilogramm arany vérdíjat tűzött ki Gerald M. Feierstein amerikai nagykövet fejére, illetve további több millió forint értékű jutalom az értéke minden halott amerikai katonának a szervezet interneten közzétett bejelentése szerint.

Az ajánlat fél évig érvényes Jemenben, ahol az amerikai hadsereg és Abd-Rabbu Mansour Hadi elnök elszánt harcot vív az ország több déli tartományában bázist fenntartó terrorszervezet ellen.

A vérdíj célja, hogy “inspirálja és biztassa muszlim nemzetünket a dzsihádra”, idézte az amerikai SITE Hírszerzési Csoport az AQAP audiofelvételét. Az amerikai kormány katonai hadművelete távirányítású repülőgépek, vagyis drónok bevetésére épül, az utóbbi hétvégén is több al-Káida tagsággal vádolt személyt likvidáltak ezzel a módszerrel. A Stanford és a New York-i Egyetem szeptemberben készített közös jogi tanulmánya ugyanakkor kimutatta, hogy az emberi jogi aggályokon túl a drónok bevetése kontraproduktív, vagyis növeli a szélsőséges csoportok, így terrorszervezetek táborát.

A jemeni amerikai nagykövetség nem fűzött hozzá semmit a terrorszervezet nyilatkozatához. A jelenlegi nagykövet 2010. szeptembere óta tölti be hivatalát.

Forrás:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*