Londonban véget vetnek a “sohói miséknek”

Hat évi átmeneti tűrés után katolikus homoszexuálisok a jövőben nem misézhetnek London belvárosában – Westminster érsekének tilalmáról a Catholic Herald internetes kiadvány szerdán adott hírt.

Hat esztendőn át zavartalanul tarthatták az úgynevezett “sohói miséket” a London vigalmi negyedében álló Szűz Mária mennybemenetele nevű templomban. Mint Vincent Nichols érsek nyilatkozta, az évek során az azonos neműekhez vonzódó emberek helyzete mind társadalmi, mind polgárjogi értelemben megváltozott. Ezzel szemben az egyház által felajánlott lelki törődés elvei, továbbá a szexuál-erkölcs kérdéseiben vallott egyházi tanítás nem változott. Sem püspökök, sem világiak nem hunyhatnak szemet afölött, hogy a katolikus tan szerint nemi életre csak férfi és nő közötti házasságban kerülhet sor – szögezte le az angliai és walesi, mintegy ötmillió katolikus hívő érseke.

Nagy-Britanniában visszaszorulóban van az anglikán egyház, miután a nőkkel szembeni liberálisabb álláspontját sokan elutasítják. Ezt az álláspontot ellenzők nem tudják elfogadni, hogy nők is lehetnek lelkészek, ezért egyre többen választják a katolikus egyházat, a hívők létszáma ma már lényegében egyenlő arányú.

Éppen szerdán hozták nyilvánosságra, hogy 11 dél-angliai apáca vált ki az anglikán egyházból, és ünnepélyes keretek között felvették őket a Walshinghami Miasszonyunk rendházba. Ezt az egyházmegyéhez hasonló intézményt XVI. Benedek pápa hozta létre azzal a céllal, hogy lehetővé tegye anglikán keresztényeknek a katolikus egyházhoz tartozást, az anglikán hagyományok megőrzése mellett.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*