Hillary Clinton elhagyta a kórházat

Fotó:washingtonpost.com

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán elhagyta kórházat – jelentették egybehangzóan amerikai médiaforrások.

A külügyminiszter férje, Bill Clinton volt amerikai elnök és lányuk, Chelsea társaságában hagyta el a New York-i Presbiteriánus Kórházat, ahol az elmúlt négy napban a koponyájában, a bal füle mögött keletkezett vérrög miatt kezelték. Arról ugyanakkor nem hangzott el hivatalos tájékoztatás, hogy a kórház elbocsátotta-e Clinton asszonyt, avagy csak rövid időre távozhatott az intézményből. A Daily News című lap értesülése szerint a minisztert csak a kórház egy másik épületébe szállították át.

Az amerikai diplomácia vezetője december 7. óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A vérrög egy december közepén elszenvedett agyrázkódás miatt keletkezett, amelyet azért szenvedett el, mert vírusos gyomor-megbetegedés következtében elájult. Az amerikai külügyminisztérium szerdai közleménye szerint Hillary Clinton orvosai bíznak páciensük teljes felépülésében és a kórházból való elbocsátásának időpontját attól tették függővé, mikor sikerül megállapítaniuk, hogy a kezeléséhez pontosan milyen arányban kell adagolni számára a vérhígító készítményeket.

Fotó:washingtonpost.com

Victoria Nuland, a külügyi tárca szóvivője szerdán arról tájékoztatta a sajtót, hogy a miniszter telefonon konzultál munkatársaival és feljegyzéseket kap tőlük. Republikánus politikusok és egyes konzervatív médiaorgánumok az elmúlt napokban kételyeket fogalmaztak meg Clinton betegségével kapcsolatban. Felmerült részükről, hogy a külügyminiszter egészségügyi okokra hivatkozva próbálja elkerülni, hogy a kongresszusban tanúskodnia kelljen a bengázi amerikai konzulátus ellen elkövetett terrortámadás ügyében.

Clinton korábban – még jóval a 2011. szeptember 11-én lezajlott incidenst megelőzően – jelezte, hogy nem kíván Barack Obama második kabinetjének tagja lenni. Az elnök december végén John Kerry szenátort, volt demokrata elnökjelöltet jelölte a diplomáciai tárca élére. Hillary Clinton egészségi állapota abból a szempontból is jelentőséggel bír, hogy a CNN-nek az elmúlt napokban közzétett közvélemény-kutatása szerint jelenleg ő a legesélyesebb arra, hogy négy év múlva az Egyesült Államok elnöke lehessen. A politikusasszony 2016-ban 69 éves lesz.

Forrás: MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*