Egy mese miatt tíz évre bebörtönözték

Az ünnepelt ujgur író máig tisztázatlan körülmények között halt meg egy kínai börtönben, több éves
raboskodás után. Halála a szólásszabadság súlyos megsértése, és egyúttal rámutat a Kínában uralkodó embertelen börtönkörülményekre, mondta el az Amnesty International. Habár Nurmemet Yasin író halálát csupán néhány nappal ezelőtt jelentették be, a jelek szerint már valamikor 2011-ben meghalhatott a Shaya börtönben, a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

„Nurmemet Yasin-t eleve nem lett volna szabad bebörtönözni, és ha bebizonyosodik a tragikus hír, e fiatal író börtönbeli halála egy szégyenletes jele annak, hogy a kínai kormány hogy viszonyul az igazsághoz és a szabadsághoz.” – mondta Catherine Baber, az Amnesty International Ázsia- és Csendes-óceáni térséggel foglalkozó programjának igazgató-helyettese.

Az Amnesty International felszólítja a kínai hatóságokat, hogy erősítsék meg vagy cáfolják a Yasin haláláról szóló híreket. Yasin-t „területi elszakadásra való felbujtásért” börtönözték be egyik műve, a „Vadgalamb” című írás alapján. A mű egy fiatal galamb, a galambkirály fiának egyes szám első személyben elmesélt története, akit az emberek elfognak, és inkább öngyilkosságot követ el, mint hogy fogságban éljen. „Most végre szabadon meghalhatok” – mondja a narrátor a történetben. „Úgy érzem, mintha lángolna a lelkem – szárnyalva és szabadon.”

Az író állítólagos halálának körülményeiről keveset lehet tudni, de sokan úgy hiszik, hogy a fogva tartás alatt fokozatosan romlott egészségi állapota, és a Shaya börtönről köztudott, hogy nagyon rosszak a körülmények. Az ismert ellenzéki emberi jogi ügyvéd, Gao Zhisheng szintén ebben a börtönben raboskodik. Yasin-t 2004-ben tartóztatták le, miután a Vadgalamb megjelent a Kashgar irodalmi folyóiratban, és 10 év szabadságvesztésre ítélték egy nagy mértékben tisztességtelen eljárást követően. Azon kevés kínai foglyok között volt, akiket az ENSZ kínzással foglalkozó különleges megbízottja 2005-ben meglátogatott.

A termékeny ujgur író és költő az angol, az amerikai és a független kínai PEN klubok tiszteletbeli tagja is volt. Három verseskötetet is kiadott, és írásaival már az ujgur nyelviskolák tankönyvei isfoglalkoznak. „A kínai hatóságoknak rá kellene ébrednie, attól, hogy az írókat lassú halálra ítélik a börtönökben, az írásaikat sosem tudják elpusztítani, illetve a műveik által inspirált szabadságvágyat megszelídíteni” – mondta Baber.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*