Tucatnyi gerilla meghalt Kolumbiában

Legkevesebb 13 fegyveres felkelő vesztette életét a kolumbiai légierő támadásában az ország északnyugati részén.Hugo Acosta tábornok arról tájékoztatott, hogy a harci gépek Antioguia tartományban mértek légicsapást a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezet fegyvereseire. A támadásban 13 lázadó – hét férfi és hat nő – meghalt.

A FARC közölte, hogy megsebesült a szervezet egyik ismert harcosa, ugyancsak egy nő. A FARC 1964-ben alakult, főként a szegényparasztság érdekeinek a védelmében. Az utóbbi harminc év alatt a konfliktus a kormány becslései szerint 600 ezer halálos áldozatot követelt, 3,7 millió ember pedig elmenekült a lakóhelyéről.


Kubában november 19-e óta folynak a béketárgyalások a kormány és a gerillák képviselői között. A tárgyalások megkezdése előtt a gerillák egyoldalúan két hónapra, január 20-ig tűzszünetet hirdettek, és arra szólították a kormányt, hogy kövesse példáját, de Juan Manuel Santos államfő ezt elutasította, mondván, a hadsereg addig folytatja a harcot, amíg tető alá nem hozzák a végleges békeegyezményt.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*