A hadseregbe menekülnek a fiatalok

A haza védelme mellett az álláshoz jutás lehetősége is jelentősen motiválja a fiatalokat, amikor jelentkeznek szerződéses katonai szolgálatra. Az érdeklődés intenzitását nagymértékben befolyásolja az aktuális munkaerő-piaci helyzet.

Somogyban megnőtt a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők száma – tájékoztatta a Sonline-t Bátori Katalin őrnagy, a kaposvári hadkiegészítő- és központi nyilvántartó parancsnokság toborzó részlegvezetője. Hozzátette: jellemzően a 18-25 éves korosztály tagjai keresték fel a központot. Elmondta: hazánk védelme és a megmérettetés mellett a külszolgálat és az álláshoz jutás lehetősége is motivációt jelent a fiataloknál.

Somogyban az idén 179-en jelentkeztek szerződéses katonai szolgálatra. A szakember kitért rá: nagymértékben befolyásolja a jelentkezők számát a mindenkori munkaerőpiac helyzet. Vagyis az érdeklődők száma megnő egy jelentősebb csoportos létszámleépítésnél, illetve a tanév befejezésével, amikor a végzősök munkahelyet keresnek.

Kátai Róbert, a kaposvári 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezred szóvivője arról beszélt a lapnak, hogy az utánpótlást tekintve szerencsés helyzetben vannak, mert folyamatosan jelentős az érdeklődés a szerződéses katonai szolgálat iránt – írja a Népszabadság.

,,Mi elsősorban gépjárművezetőket és raktárosokat alkalmazunk. A jelentkezőkkel szemben támasztott követelmény épp ezért az, hogy rendelkezzen az ezred számára fontos, előírt végzettséggel, és lehetőség szerint szakmai gyakorlattal. A járművezetőknél minimum C-kategóriás vezetői engedély az előírt végzettség, ám ha más kategóriákkal és esetleg veszélyes anyag szállításához szükséges engedéllyel is rendelkezik a jelentkező, az pluszt jelent” – mondta el a szóvivő. Hozzátette: ezen kívül logisztikai ügyintézők, vámügyintézők és a raktárosok jelentkezését is várják.

Az ezred legfontosabb feladatai közé tartozik a külhoni katonai kontingensek működésének logisztikai biztosítása mellet a nem fegyveres külszolgálaton lévők ellátása, a NATO felajánlott erők nemzeti támogatása, és a missziókban logisztikai szakbeosztást ellátók felkészítése.

Az idén Afganisztánba, a Balkánra, továbbá Ciprusra, Sínára – a külhoni missziók ellátása során – 40 alkalommal összesen 164 tonna anyagot szállítottak el. A Balkán irányába közúton, míg Afganisztán, Sína és Ciprus irányába közúton a repülőtérig, onnét légi úton vitték a szállítmányt. A szóvivő leszögezte: a fiatalok körében egyre népszerűbb a katonai hivatás. Ezt remekül mutatja a KatonaSuli program, amelybe egymás után kapcsolódnak a középiskolák Kaposváron, az Eötvös Lóránd szakközépiskolában pedig ettől a tanévtől már a második katonai osztály kezdte el a működését.

A nagyatádi Ady Endre gimnáziumban novemberben írták alá a megállapodási szerződést, így a következő tanévtől a dél-somogyi tanintézményben is megindulhat a katonai alapismeretek tárgy oktatása. A tabi Rudnay Gyula szakképző iskolával is előkészítés alatt van egy, az előzőekhez hasonló együttműködés.

A lap rámutat: elismerést és megbecsülést jelent Kaposváron katonának lenni, ugyanakkor ennek gazdasági és foglalkoztatáspolitikai jelentősége is van. Elég csupán arra gondolni, hogy a logisztikai ezred nemcsak Kaposvár, hanem Somogy egyik legnagyobb munkaadója is. Közel 800 embernek adnak munkát, közvetve pedig nagyjából két tucat beszállítónak biztosítanak jelentős munkalehetőséget.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*