Milliók ünnepeltek az utcán Európában

Velencében csókolóztak, Berlinben a Gangnam style-t nyomták, Nagy-Britanniában az olimpiára emlékeztek. Róma központjában 300 ezren vettek részt a Capitolium és a Colosseum közötti sugárúton rendezett popkoncerten. Éjfélkor tűzijáték ragyogta be a Forum Romanumot. 

Éjfél előtt kezdődött a Szent Péter téren a reggel hét óráig tartó imavirrasztás: a Mozgalom a Családi Szeretetért a családok és nemzetek békéjéért imádkozott.Csókolózó tömeg köszöntötte az új esztendőt a velencei Szent Márk téren, a főleg turistákkal teli téren mozdulni sem lehetett. A Love 2013 elnevezésű programra mindenkit fehér színű ruhában és fehér álarcban vártak. Fehér díszletbe öltözött Velence központi tere is, amelynek közepén óriás méretű fehér álarc állt.

Az év utolsó éjszakáján szabadtéri diszkóvá változott a nápolyi tengerparti sétány. A tűzijátékot a Castel Dell’Ovo tengerparti erődjéből lőtték fel, és a Nápollyal szemközti Capri és Ischia szigetéről is tűzijátékkal válaszoltak. Hétfőn este az összes olasz televízió- és rádiócsatorna közvetítette Giorgio Napolitano államfő év végi beszédét. A mandátumát idén záró elnök azt hangoztatta, hogy a négy éve tartó gazdasági válság “társadalmi üggyé vált”.

Több mint egy millióan ünnepelték az újévet hétfő éjjel Berlinben a Brandenburgi kapunál, ahol egy óriási show-t szerveztek 260 művész fellépésével.A tömeg 2,2 kilométer hosszan töltötte meg a helyet a Június 17-e sugárút és a német főváros szimbólumának számító emlékmű között.

Pontban éjfélkor Berlin egét több mint tíz percen át kivilágították, miközben minden felől petárdák durrogása hallatszott. A mulató tömeget éjfél után a dél-korai Psy popzenész szórakoztatta, akinek a klipjét a ZDF német televízió szerint már több mint egy milliárdan nézték meg a YouTube-on.

Százezrek búcsúztatták Londonban és más brit nagyvárosokban az óévet, amelynek két legnagyobb eseményéről, a szinte példátlan hazai sikerrel zárult nyári londoni olimpiai játékokról és II. Erzsébet királynő gyémántjubileumáról, vagyis trónra lépésének 60. évfordulójáról is megemlékezett az ünneplő tömeg.

Londonban becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszíneken az enyhe, esőre hajló időben a látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfelet jelző harangjátékára kezdődött. A 11 ezer rakétát immár hagyományos módon a parlamenttel szemközti, 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetéről, valamint a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.

A 11 perces látványosság egyik központi elemét a tavaly nyári londoni olimpia adta: London felhős egére többször is színes olimpiai karikákat rajzoltak a tűzijáték-rakéták. Brit olimpikonok az 1908-ban rendezett első londoni olimpiai játékok óta nem értek el az ideinél jobb eredményt. A királynő hagyományos újévi kitüntetési listáján az idén mindegyik brit aranyérmes olimpiai és paralimpiai versenyző szerepelt.

Az elbúcsúztatott óév II. Erzsébet gyémántjubileumi éve is volt: az idén 87 esztendős királynő 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. A 60. évforduló tiszteletére szervezett egész éves ünnepségsorozat leglátványosabb mozzanata a Temze londoni szakaszán június elején megrendezett, ezernél több különböző hajóból álló flottafelvonulás volt.

A skót fővárosban, Edinburghban 80 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. A rendezvény immár globális eseménynek számít, amelyre az idén a szervezők szerint hatvannál több országból érkeztek egyéni turisták és csoportok. A mostani Hogmanay-n öt hatalmas színpadon zajlottak párhuzamos élő koncertek és egyéb előadások, éjfélkor pedig a város fölé magasodó edinburghi várhegyen rendeztek látványos fény- és tűzijátékot.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*