Amerika elkerülte a ‘költségvetési szakadékot’

Az amerikai szenátus keddre virradóra elfogadta az úgynevezett ‘költségvetési szakadék’ elkerüléséről szóló megállapodást. A kongresszus felsőháza két órával az éjféli határidő lejárta után adta áldását az utolsó percben nyélbe ütött, két párti kezdeményezéssel született megállapodásra: 89 szenátor adta rá a voksát, és nyolcan ellene szavaztak.

A megállapodást még jóvá kell hagynia a képviselőháznak is, és majd csak azután kerülhet rá Barack Obama elnök aláírása. A szenátusi szavazás után Barack Obama felszólította a képviselőházat, hogy fogadja el a megállapodást, amely révén elmarad a tervezett adóemelések és költségvetési lefaragások zöme. A képviselőház várhatóan helyi idő szerint kedd délben ül össze, hogy szavazzon róla.

Az éjféli határidő lejártával technikailag hatályba lépett ugyan a nagyjából 600 milliárd dolláros adóemelés és költséglefaragás, de ez a zárva tartó pénzpiacokra nem lesz hatással, és a megállapodás ténye önmagában is lehetővé teszi a tőzsdei zavarok megelőzését. A Fehér Ház és a kongresszusi vezetők abban reménykednek, hogy egy-két napon elküldik Barack Obama elnöknek aláírásra az elfogadott megállapodást, így az adófizetők semmit sem fognak érzékelni abból, hogy a megszorító csomag tulajdonképpen hatályba lépett – tájékoztatott az MTI.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*