Virginia tíz éve kereskedik a kommunista Kubával

Havanna, Kuba –  Kevesen gondolnák, hogy Virginia – amelyet az Egyesült Államokban  konzervatív és hagyománytisztelő polgárok lakják, – tíz év óta kereskedik a kommunista Kubával és a szigetország az egyik fontos kereskedelmi partnerré nőtte ki magát.

Kuba_az_elso_szerzodes

Bill Clinton kormány 1999-ben tette lehetővé az embargó sújtotta Kubának, hogy amerikai élelmiszereket és gyógyszereket szerezzen be az Egyesült Államokban. Ebben látta meg akkor a lehetőséget Virginia állam vezetése és megkezdte a kereskedelmi kapcsolatok kiépítését, hogy mezőgazdasági áruit elhelyezze a kubai piacon.
Az amerikai Bowman Fruit Sales segítségével a virginiai termelők biztos elhelyezést találtak termékeiknek és ez elsősorban igaz az almatermelésre. Mint a termelők elmondják, Kuba az egyik legtermészetesebb piac számukra, hiszen közel van és a nehézségek ellenére nagy a felvevőpiac erre a gyümölcsre. Az alma nagy becsben áll Kubában és mivel igen borsos az ára, különleges alkalmakra vásárolják: így karácsonykor és az esküvőkön az asztal elmaradhatatlan dísze.

Az embargó enyhítése után Sonny Bowman, a cég eredeti tulajdonosa egy ismerőse unszolására ment el a havannai kereskedelmi vásárra egy kisebb csomag almával: a hatóságok napokig vizsgálták az árut és amikor visszakapta, a kiállítási pavilonban egyszerűen letette. Az alma pillanatok alatt eltünt – ellopták, meséli ma nevetve.

Akkor jött rá, hogy kellhet ez az árú ,,odaát” és megállapodott az Alimport kubai állami kereskedelmi céggel a szállításról. Amikor aláírta a megállapodást, nem is tudta, hogy ez volt az első amerikai-kubai kereskedelmi megállapodást(foto) azt követően, hogy John F. Kennedy kormánya 1962-ben bevezette az embargót a szigetország ellen.
A forgalom pedig a mai napra olyan stabillá vált, hogy kifejezetten kedvezően ellensúlyozta a válság okozta problémákat Virginiában. (BBC)

 

Forrás:latimport.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*