Putyin megtiltotta, hogy amerikaiak orosz gyereket fogadjanak örökbe

Az amerikai kormányzat “mélységes sajnálattal” fogadta pénteken a hírt, amely szerint Vlagyimir Putyin elnök aláírta az orosz gyerekek amerikai örökbefogadását tiltó törvényt.

Patrick Ventrell külügyminisztériumi szóvivő pénteki nyilatkozatában azt rótta fel Moszkvának, hogy “politikai indíttatású” törvényt hozott ebben az ügyben. Moszkva korábban nem is tagadta, hogy ezt a jogszabályt válasznak szánta az úgynevezett Magnyitszkij-záradékra.

 Ez utóbbi ugyanis büntetést helyez kilátásba olyan orosz személyekkel szemben, akik washingtoni megítélés szerint megsértették az emberi jogokat.Nem okozott különösebb meglepetést, hogy Vlagyimir Putyin aláírta az ún. Gyima Jakovlev-törvényt, amely megtiltja amerikai állampolgároknak orosz gyerekek örökbefogadását. Az orosz államfő ugyanis előre jelezte ilyen irányú szándékát, sem ő sem a duma nem rejtette véka alá, hogy a jogszabályt Moszkva válasznak szánta az amerikai Magnyitszkij-záradékra, amely szankciókat léptet életbe egyes orosz állampolgárokkal szemben.

A törvények megnevezése nem véletlenszerű. Szergej Magnyitszkij a Hermitage Capital amerikai befektetési alap ügyvédje máig tisztázatlan körülmények között halt meg 2009-ben egy orosz börtönben. A jogászt, aki korrupcióval vádolt magas rangú és beosztású orosz rendőröket, nagy összegű adócsalásban való közreműködés vádjával helyezett vizsgálati fogságba az orosz hatóság. Családja és egyes emberjogi szervezetek szerint halála annak köszönhető, hogy a börtönben megtagadták tőle az orvosi ellátást.

Az amerikai törvény ezek után tette tiltólistára mindazokat az orosz tisztségviselőket, akik Washington megítélése szerint megsértették az emberi jogokat Oroszországban, de elsősorban a Magnyitszkij ügy érintettjeit. Gyima Jakovlev pedig, akiről az orosz ellentörvény kapta a nevét, egy orosz kisfiú volt, aki az Egyesült Államokban halt meg fogadott apja hanyagságából. A gyermeket a tűző napon az autóban hagyó nevelőapát az amerikai bíróság felmentette.

A Putyin által tegnap aláírt törvény nemcsak az örökbefogadást tiltja meg, hanem mindenben követi az amerikai mintát. Törvényen kívül helyez olyan nem kormányzati szervezeteket, amelyek amerikai pénzügyi támogatásban részesülnek, megtiltja azoknak az amerikai állampolgároknak a beutazását, és befagyasztja oroszországi számláikat, akik moszkvai megítélés szerint orosz állampolgárokat érintő bűncselekményekben, orosz állampolgárok elrablásában és törvénytelen fogva tartásában, valamint alaptalan elítélésében vétkesnek minősülnek.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*