A magyarok leginkább otthon szilvesztereznek

Mindössze a lakosság pár százaléka alussza át a Himnuszt, a magyarok 92 százaléka számára fontos a szilveszteri buli.A magyarok nagy többsége, 92 százaléka aktívan ünnepli az újév beköszöntét – írta az Ipsos az MTI-hez szombaton eljuttatott közvélemény-kutatásában.

A felmérés szerint a magyarokra az átlagosnál jellemzőbb az újesztendő otthoni megünneplése, 42 százalékuk nem megy társasági összejövetelre szilveszterkor. Ugyanakkor viszonylag sok – 39 százaléknyi – magyar bulizik másokkal együtt december utolsó óráiban. Külső helyszínen, nem otthoni környezetben szervezett rendezvényre a magyaroknak csak 9 százaléka megy el, étteremben pedig mindössze egy százalék fog vacsorázni.

Az Ipsos 23 országban 18 500 ember megkérdezésével készített kutatásából kiderült, hogy a világ polgárainak 91 százaléka tervez valamilyen elfoglaltságot szilveszter estéjére, míg 9 százaléknyian átalusszák az év utolsó óráit. Tízből négyen maguk köré gyűjtik barátaikat, családtagjaikat, minden ötödik válaszadó – 22 százalék – kimozdul otthonából a visszaszámlálás perceire, míg 6 százaléknyian étteremben vacsoráznak. A társasági partik leginkább Svédországban jellemzőek, ott 64 százalék tervez bulizni, de az efféle szórakozás Brazíliában, Dél-Afrikában, Kínában és Mexikóban is nagyon gyakori lesz.

A közösségi tér azonban nem mindenkit vonz, a világ lakosságának egyharmada otthon ünnepel december 31-én. Az otthoni szilveszterezés leginkább a japánokra jellemző – 56 százalékukra -, de az oroszok körében is gyakori jelenség, 47 százalékuk nem mozdul ki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*