Medvékkel is kísérletezett az amerikai légierő

A B-58-as bombázók tesztelésére használták az állatokat. Még katapultálták is őket. Azért választották a medvéket, mert az ő súlyuk hasonlít leginkább az emberéhez.

A medvék kétszeresen is repültek: egyrészt a repülővel, másrészt a repülőből, mivel katapultálták őket. Elsősorban himalájai és fekete medvéket használt így az amerikai légierő, mert ezek tömege van legközelebb az emberéhez. Az állatok azután kerültek a B-58-as gépek katapultüléseibe, hogy több ember meghalt a legelső teszteléskor. Medvék ugyanakkor nem szenvedtek végzetes balesetet a kísérletek során – közölte a légierő.

A medvék közül az első nagy sikert egy nőstény aratta. 1962. március 21-én csaknem 12 kilométeres magasságból katapultálták az Edwards légi-támaszpont felett, 8 perc alatt érkezett végül ejtőernyővel a földre. Bár a medvék közül egyet sem ért halálos baleset, többüket elaltatták tesztreptetés után, hogy megvizsgálhassák, nem károsodtak-e belső szerveik a katapultálás ereje miatt. Medvék mellett az amerikai légierő csimpánzokkal is helyettesített embereket a kísérletei során.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*