Fegyverhasználatot tanulnak a tanárok

Ezt kezdeményezték az több tagállamában. Így, Utahban már több mint 150 tanár lövész-tanfolyamot végzett. A tanfolyamon kiemelt figyelmet szentelnek a rejtett fegyverviselés és a védelem alapjainak.

Jelenleg csak Utah és Kansas tagállamban engedélyezett a rejtett fegyverviselés az iskolában. Közben az Associated Press adatai szerint Arisona hatóságai szintén fontolóra vették az oktatók fegyverviselése engedélyezését.

A csütörtöki képzés Utah államban volt, Salt Lake Cityben, egy sportcsarnokban. A utahi Sportlövészeti Tanács szervezte, az oktatók lemondtak munkadíjukról. A gyakorlatra több száz pedagógus jelentkezett, ám 200-ban kellett maximálni a létszámot. A newtowni mészárlás országos vitát robbantott ki az Egyesült Államokban a fegyvertartásról. Barack Obama elnök támogatja az országos betiltást, a Nemzeti Puskaszövetség elveti a szigort, inkább fegyveres őrök alkalmazását javasolja az iskoláknak.

A Nemzeti Oktatási Szövetség viszont ezt veti el, ugyanakkor több nyugati tagállam – ahol a fegyverkultusz eleven – üdvözölte a felvetést. Utah is ezek közé tartozik, akárcsak Arizona, amelynek főügyésze felvetette, hogy minden iskola igazgatóját, vagy tantestületének egy tagját ki kellene képezni lőfegyveres harcra és fel kellene fegyverezni. Utahban egyébként még iskolába is szabad fegyvert vinni ruha alá rejtve. Becslések szerint a pedagógusok egy százalékának van erre engedélye, mintegy 240 embernek, de hogy közülük hányan élnek ezzel, nem tudni.

Bár az állam sok pedagógusát feltüzelte a connecticuti történés, akadnak fegyverellenző tanárok is, ráadásul olyanok, akik remekül bánnak puskával, pisztollyal, mivel sportlövők.

“Miként tarthatnám biztonságosan magamnál a pisztolyom? Tanórára nem vinném be, mert esetleg lefegyverezne egy feldühödött, megtermett középiskolás. Ha meg a tanáriban hagyom, hogyan venném hasznát védekezéskor egy lövöldöző ellen?” – vetette fel Kerrie Anderson ének- és számtantanárnő, akinek családja fegyverbarát, és ő maga is rendszeresen lő sportból.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*