A kanadai rémálom

November óta kanadai menekülttáborban tartanak két zselízi magyar fiatalembert. Torontóban élő édesanyja hívta meg Éder Zoltánt és barátját, Szabó Gyulát egy tengeren túli kirándulásra. A repülőtéren vették őket őrizetbe, mert nem tudták igazolni, hogy elegendő költőpénz van náluk.

„A mai napig nem értem, mi okkal tartják fogva a két fiút, a hatóságok nem adnak konkrét válaszokat. Egyszerűen csak annyit mondanak, hogy be kell bizonyítaniuk, igazi turisták” – közölte Éder Ildikó.

Éder Zoltánék meghívólevéllel érkeztek Kanadába. Őrizetbe vételük után akár óvadékot is fizettek volna értük, de a bevándorlási hivatal hajthatatlan. November közepe óta, már több mint negyven napja vannak bezárva.

„Lelkileg megtörtek, hisz egy álom szertefoszlott bennük, de mi is sérültünk, mert az volt a célunk, hogy együtt karácsonyozzunk” – mondta Éder Ildikó.

Az édesanya kérésére a szlovák külügyminisztérium december 18-án diplomáciai jegyzékben kérte a fiúk szabadon bocsátását. „A két szlovák állampolgár azonnali kiengedését követeltük. Ha nem hajlandók Kanada területére beengedni őket, akkor pedig azt kértük, engedélyezzék elutazásukat Szlovákiába. Ezen kívül december 11-én konzulunk személyesen is találkozott Kanada diplomáciai képviselőjével, de Kanada egyelőre nem válaszolt jegyzékeinkre” – mondta Renáta Goldírová, a külügyminisztérium sajtóosztályának vezetője. Tudomása szerint a kanadai bíróság január 3-án tárgyalja a két fiatalember ügyét. A kanadai hatóságok nem akartak nyilatkozni.

 

Forrás: Duna – Híradó

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*