Súlyos humanitárius válság Medellínben

A kolumbiai Medellín városának szegény körzeteiben fegyveres csoportok gyilkolnak és ezreket űznek el az otthonaikból, jelentették múlt kedden civil csoportok. A városi hatóságok 1026 gyilkosságot és 8387 erőszakos kitelepítési kísérletet jegyeztek fel ez év januárja és októbere között. Helyi civil szervezetek úgy fogalmaztak, hogy „súlyos humanitárius válság” áll fent.

A város egyik legsúlyosabban érintett része, a Comuna 13 közösségi vezetői azt mondják, hogy a körzet katonai megszállása, miközben csökkenti a gyilkosságok számát, nem vetett véget a fegyveres csoportok közötti háborúnak, ami a legtöbb erőszakért felelős.

„Tíz évvel ezelőtt borzalmak között éltünk, és most ez a terror folytatódik, mert nem változott semmi. A reménytelenség mindezt csak súlyosbítja” – mondta az egyik közösségi vezető az Instituto Popular de Capacitación (IPC) civil szervezetnek.

Az IPC beszámolója a Comuna 13-ról megnevezett néhány csoportot, amelyet a helyi emberek felelősnek tartanak az erőszakért. Ilyen például a „Los Urabeños”, a „Los Pesebreros” és az „Oficina de Envigado”, de azt is mondták, hogy „a hatóságok visszaélései, a szabálytalan rendőrségi eljárások valamint a közbiztonsági erők és az illegális fegyveres szereplők összejátszása túlságosan megfélemlítik a lakosságot, hogy az emberek hivatalosan jelentsék, hogy mi történik.

Latin Amerika Társaság

latin-amerika.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*